Dans het hele jaar door!

Zonder dans in Nederland geen Nederlandse Dansdagen. De Nederlandse Dansdagen is meer dan een 7-daags festival. We staan het hele jaar door klaar voor het dansveld, de dansliefhebber en de dansontdekker.
Op deze pagina vind je een overzicht van alle Nederlandse premièremomenten van dansvoorstellingen en festivals die dans vieren.

We gaan deze pagina binnenkort weer beginnen met het vullen van de danspremières 2022-2023. Meld alle danspremières hier aan.


December

8 DEC
20:00
One Night's Dance | Dansateliers

Tijdens One Night’s Dance gaan vijf beginnende danskunstenaars de uitdaging aan om in korte tijd een nieuw stuk te ontwikkelen. Dansateliers werkt hiervoor sinds april 2021 intensief samen met Lloydscompany.
8 DEC
20:15
DAWSON | David Dawson / Het Nationale Ballet

“Het is niet alleen de enorme originaliteit van zijn bewegingstaal, maar ook de speciale, intieme sfeer die het werk van David Dawson zo herkenbaar en bijzonder maakt”, zo schreef het toonaangevende Danza International onlangs. In dit decemberprogramma belichten we hoe Associate Artist David Dawson de klassieke-ballettechniek ingrijpend en op heel eigenzinnige wijze vernieuwt en verrijkt. Naast zijn hemelbestormende The Four Seasons bevat het programma ook een belangrijke nieuwe creatie van zijn hand.
10 DEC
19:30
Carmen.maquia | Introdans

Ga met Introdans vol vuur de wintermaanden in met de groots bezette dansproductie Carmen.maquia van de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano. Deze gepassioneerde familievoorstelling vormt een mengeling van moderne dans, flamenco en de paso doble.
16 DEC
20:00
Here We Live and Now '22 | Korzo en NDT: Spencer Dickhaus, Paxton Ricketts, Faizah Grootens

In dansstad Den Haag barst het van het choreografietalent en Here we live and now is hét moment om kennis met hen te maken. Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) nodigen ieder jaar drie creatieve makers uit om vanuit volledige vrijheid een korte voorstelling te maken. Dit jaar zijn dat: Spencer Dickhaus, Paxton Ricketts en Faizah Grootens. Samen vormen hun stukken een afwisselende avond vol dans.

Februari

26 JAN
20:00
Ballet Bubbles | Wubkje Kuindersma / Joshua Junker e.a. (HNB)

Sinds de oprichting in 2013 heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet een opvallende plek veroverd binnen de internationale danswereld. Ook dit seizoen gaat de groep weer op tournee langs de Nederlandse theaters, met een uiterst gevarieerd programma, dat naast bekende werken als de 'Pas de quatre' uit The Sleeping Beauty en het energieke Blink van Juanjo Arqués, ook wereldpremières brengt van Wubkje Kuindersma, Joshua Junker en Sedrig Verwoert.

Februari

9 FEB
20:15
In the Dutch Mountains | Nederlands Dans Theater (NDT 1)

Met In the Dutch Mountains overweegt Goecke de absurditeiten van het leven en bevraagt hij ons gevoel van verbondenheid, vertrouwdheid en wording. Hiervoor vindt Goecke inspiratie in verschillende bronnen, waaronder Cees Nootebooms fictieve roman In de Bergen van Nederland en het lied In the Dutch Mountains van de Nederlandse rockband The Nits uit 1987, die als achtergrond dienen voor de sterke artistieke connecties die de choreograaf met Nederland voelt: “De manier waarop mijn leven me altijd terug naar Nederland heeft geleid, is opvallend. Ik word steeds weer naar dit land teruggetrokken.”
9 FEB
20:15
MESSA DA REQUIEM | Giuseppe Verdi (1813-1901) HNB

Na het succes van Missa in tempore belli in het voorgaande seizoen slaan het Koor van De Nationale Opera en de dansers van Het Nationale Ballet opnieuw de handen ineen. Onder leiding van choreograaf en regisseur Christian Spuck delen zij het podium met vier solisten, begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In zijn interpretatie van Verdi’s Messa da Requiem brengt Spuck vocale muziek en dans op virtuoze wijze samen in poëtische en krachtige tableaus.
11 FEB
20:30
Cyborg DNA | Robin Nimanong

Cyborg DNA is een zoektocht naar een taal en de strijd tegen de illusie dat er één maatschappelijke code bestaat die alle betekenissen bevat. Gebaseerd op Cyborg manifesto van Donna Harraway, over een toekomstige taal die de complexiteit van het lichaam en technologie omarmt. Cyborg DNA bevraagt tijd en haar effecten. De performance installatie was genomineerd voor de DNA NEXT! Simuleringsprijs 2022. Deze dansvoorstelling is te zien in Plein Theater.

Maart

1 MAA
14:30
Nacht | Dadodans

Het is aardedonker en muisstil, de spanning van de zwarte nacht is om te snijden. In de verte verschijnen sterren. Eerst één voor één, dan fonkelen er honderden, duizenden naast de smalle ellips van de wassende maan.
2 MAA
20:00
God is a DJ (14+) | SALLY Dansgezelschap Maastricht

Dompel jezelf onder in een draaikolk van bewegingen, een woeste mix van geluiden en een explosie van beelden. Ervaar de dansbare atmosfeer en het saamhorigheidsgevoel dat heerst op de dansvloer. Hier mag iedereen zijn wie die wil zijn. Labels en hokjes gaan in rook op. De DJ bepaalt het verloop van de voorstelling: van euforie naar catharsis, en eindigend in een rituele stilte. Met de voorstelling GOD is a DJ brengt SALLY de bijna religieuze dansbeleving van de club over naar het theater.
3 MAA
20:00
Bach | Introdans

Sprankelend, verbindend en verstillend. In de voorstelling Bach laten drie choreografen zich op geheel eigen wijze inspireren door het imposante oeuvre van de wereldberoemde componist. Selon désir van Andonis Foniadakis is een wervelwind van energie en verlangen op de Mattheus en Johannes passies. Het lichtvoetige Corpus Bach van Sidi Larbi Cherkaoui en Nicolas Vladyslav brengt een speels samenspel tussen twee dansers, live begeleid door een cellist.
16 MAA
20:15
Climb The Sky | NDT 2

Climb the sky introduceert een nieuwe, inspirerende stem in het gezelschap, Noé Soulier, markeert de eerste samenwerking van Crystal Pite met de NDT 2-dansers voor haar werk Ten Duets on a Theme of Rescue, en presenteert de terugkeer van Out of Breath van Johan Inger.
17 MAA
20:30
Landscape with Figure

Hoe verbinden we ons opnieuw met de natuur? Waar vinden we harmonie met het landschap? Landscape with Figure is een expressieve voorstelling over de schoonheid en de dreiging die van de natuur uitgaan. In ieder deel van het drieluik wordt de relatie tussen mens en natuur vanuit een ander perspectief uitgedrukt. Het karakter van de seizoenen wordt voelbaar in de kleuren en het licht. De acht dansers zwermen door een krachtenveld waarin menselijke drijfveren en belangen om voorrang strijden met de natuurlijkheid van het landschap. Hun gedaante wisselt van mens naar dier naar organisme.
22 MAA
19:30
Het Zwanenmeer | Rudi van Dantzig, naar Marius Petipa en Lev Ivanov, i.s.m. Toer van Schayk

Essentieel binnen Het Nationale Ballet-repertoire zijn de grote, avondvullende, klassiek-romantische balletten. Naast succesvolle internationale producties die het gezelschap hiervan de afgelopen ruim zestig jaar uitbracht, heeft het vooral ook eigen interpretaties het licht doen zien. Een van de belangrijkste mijlpalen daarbij was Rudi van Dantzigs Zwanenmeer uit 1988, dat ook internationaal nog steeds als een van de mooiste versies van dit ‘ballet der balletten’ wordt beschouwd.

Mei

11 MEI
19:30
Dorian (14+) | Het Nationale Ballet-Juior Company en ISH Dance Collective

Na de successen van Narnia en GRIMM is Dorian (14+) de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris. In deze bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning en suspense, voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar.
11 MEI
20:15
Raw are the roots | NDT 1

Raw are the roots presenteert twee bijzondere wereldpremières van internationaal geprezen kunstenaars Felix Landerer, en choreografenduo Sharon Eyal & Gai Behar.
25 MEI
19:00
HubClub | Introdans

Introdans viert de kracht van diversiteit met een eigentijds dansprogramma: de HubClub. De artiesten van de HubClub zijn onweerstaanbaar en blazen iedereen uit zijn (rol)stoel. Een keur van Nederlandse top-dansperformers komt samen. De sfeer van de avond is die van een nachtclub: het publiek zit ontspannen aan tafeltjes rond een dansvloer en wordt getrakteerd op acts uit de divers/inclusieve profdanskunst. De line-up bestaat uit een diverse mix van dansers en makers van Introdans en gastmakers en dansers. De HubClub is een etalage van onweerstaanbare aantrekkelijke inclusieve danskunst.

Juni

10 JUN
20:15
Forsythe festival | William Forsythe

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en gestuurd, is het William Forsythe wel. De traditionele logica en dynamiek van het ballet zijn door hem stevig op hun kop gezet. Met veel trots presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken: The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas/Parts 2018 en de Nederlandse première van het internationaal bejubelde Blake Works l.
11 JUN
20:00
Pink Portal | Cecilia Moisio

Pink Portal is, zoals de titel al suggereert, een ode aan de vulva. Met een cast van vrouwen van diverse leeftijden en achtergronden doorbreekt choreograaf Cecilia Moisio taboes rondom het vrouwenlichaam en de vrouwelijke seksualiteit. Moisio wil dat iedereen haar naam weer zonder gêne uit durft te spreken: VULVA!

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof