Dans het hele jaar door!

Zonder dans in Nederland geen Nederlandse Dansdagen. De Nederlandse Dansdagen is meer dan een 7-daags festival. We staan het hele jaar door klaar voor het dansveld, de dansliefhebber en de dansontdekker.
Op deze pagina vind je een overzicht van alle Nederlandse premièremomenten van dansvoorstellingen en festivals die dans vieren.

We gaan deze pagina binnenkort weer beginnen met het vullen van de danspremières 2022-2023. Meld alle danspremières hier aan.


Februari

3 FEB
20:00
The Torch, the Key and the Snake | Ainhoa Hernández Escudero

The Torch, the Key and the Snake is een choreografie, popconcert en ritueel ineen. In de solo neemt ‘nx3’ - een medium, multiplicity, clone of another realm, nummer 3 – ons via een ritueel mee naar een ander rijk, het rijk van Blooming. Hier vallen theater en spiritualiteit samen. In dit rijk worden collectieve spirituele gebruiken vanuit een queer en feministisch perspectief geherinterpreteerd. Met archetypes als de heks, de bouffon (de nar) en de popdiva omarmt de voorstelling tegenstellingen tussen esoterische rituelen en popcultuur, tussen kamp en kitsch, tussen spiritualiteit en theater. Moeiteloos doorkruist The Torch de verschillende werelden en verbindt hierbij sciencefiction, queerness en hekserij met theater, digitale media en popcultuur
8 FEB
20:00
Acosta Danza | Cuban Eclectico

Carlos Acosta brengt een mix van uitzonderlijk getalenteerde Cubaanse dansers samen, met zowel klassieke als moderne danstechniek. Hij vermengt deze technieken met flamenco, capoeira en hiphop. Het resultaat is de eigen identiteit van Acosta waarin de rijke Cubaanse cultuur duidelijk naar voren komt. Voor Cuban Eclectico nodigt Carlos Acosta diverse choreografen uit die stukken maken, geïnspireerd door de Cubaanse cultuur, maar voorzien van hun eigen ‘twist’
9 FEB
20:15
In the Dutch Mountains | Marco Goecke

Met In the Dutch Mountains overweegt Goecke de absurditeiten van het leven en bevraagt hij ons gevoel van verbondenheid, vertrouwdheid en wording. Hiervoor vindt Goecke inspiratie in verschillende bronnen, waaronder Cees Nootebooms fictieve roman In de Bergen van Nederland en het lied In the Dutch Mountains van de Nederlandse rockband The Nits uit 1987, die als achtergrond dienen voor de sterke artistieke connecties die de choreograaf met Nederland voelt: “De manier waarop mijn leven me altijd terug naar Nederland heeft geleid, is opvallend. Ik word steeds weer naar dit land teruggetrokken.”
9 FEB
20:15
MESSA DA REQUIEM | Giuseppe Verdi (1813-1901) HNB

Na het succes van Missa in tempore belli in het voorgaande seizoen slaan het Koor van De Nationale Opera en de dansers van Het Nationale Ballet opnieuw de handen ineen. Onder leiding van choreograaf en regisseur Christian Spuck delen zij het podium met vier solisten, begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In zijn interpretatie van Verdi’s Messa da Requiem brengt Spuck vocale muziek en dans op virtuoze wijze samen in poëtische en krachtige tableaus.
10 FEB
20:00
Framed | Conny Janssen Danst

In de nieuwste voorstelling van Conny Janssen Danst observeren we twaalf personages die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Via filmbeelden en livedans zien we slices of life en zoomen we in op de verschillende kleine levens. Met een mozaïek aan vertellingen ontdekken we wat hen verbindt. Waar hun individuele levens elkaar raken zonder dat zij dat zelf beseffen.
11 FEB
20:30
Cyborg DNA | Robin Nimanong

Cyborg DNA is een zoektocht naar een taal en de strijd tegen de illusie dat er één maatschappelijke code bestaat die alle betekenissen bevat. Gebaseerd op Cyborg manifesto van Donna Harraway, over een toekomstige taal die de complexiteit van het lichaam en technologie omarmt. Cyborg DNA bevraagt tijd en haar effecten. De performance installatie was genomineerd voor de DNA NEXT! Simuleringsprijs 2022. Deze dansvoorstelling is te zien in Plein Theater.
12 FEB
Pi | Lonneke van Leth

00:54 01:00 Previous Zijn we anno nu misschien harder tegen elkaar, egoïstischer en vergeten we dat we niet alleen voor onszelf leven? In het Oosterse restaurant Pi is het eten of gegeten worden. De gerechten in dit restaurant worden uitgeserveerd op een bedje van irritatie, met een snufje rancune en een garnering van hufterigheid met slagroom. De gasten in dit etablissement denken alleen aan zichzelf en hebben met niemand iets te schaften. Specialiteit van het huis: een broodje knok(kels) met klapstuk. De dansers van Van Leth nemen een kijkje in de keuken van Oosterse vechtkunsten zoals Karate, Tai Chi, Pencak Silat en Sumoworstelen. Percossa verdedigt zichzelf met pittig slagwerk. Maak je op voor een hilarische voorstelling!
16 FEB
20:30
La Noche Eterna | Samir Calixto

LA NOCHE ETERNA is een voorstelling waarin choreograaf Samir Calixto en het Ensemble Black Pencil bestaande muziekstukken uit het barok- en hedendaagse repertoire combineren met nieuwe choreografie om een ​​ingewikkeld weefsel van beelden te creëren dat de archetypische relatie van mensen met de donkere kant van de natuur weergeeft. De voorstelling is fysiek intens en diepgaand en belooft een dialoog te worden met het onbekende, als een oefening in acceptatie van de nacht als onderdeel van ons bestaan.
17 FEB
20:30
My First Tragedy | Mart van Berckel & Angela Herenda

My First Tragedy is een wild ride. Een gesamtkunstwerk dat niet de lijnen van een psychologische verhaal volgt, maar een poging doet om de kracht van mythes en rituelen met het publiek te delen. Down to earth, in your face, hallucinant en fantasierijk tegelijk. De performers spelen niet het originele stuk van Euripides, delen van de oorspronkelijk tekst komen bijvoorbeeld terug als lyrics. Stukje bij beetje pellen zij de tragedie af, om vervolgens uit de brokstukken een louterende en hypnotische trip vol dans, muziek en live slagwerk op te bouwen. Wat beweegt iemand om zichzelf op te offeren? Hoe offer je jezelf op om verandering te kunnen laten ontstaan? Hoe laat je datgene los dat voor jou het allerbelangrijkste is – of zelfs ‘iets belangrijks’? Hoe maak je ruimte voor iets nieuws? En in hoeverre is dit werkelijk jouw keuze als de afloop onvermijdelijk lijkt?

Maart

1 MAA
14:30
Nacht | Dadodans

Het is aardedonker en muisstil, de spanning van de zwarte nacht is om te snijden. In de verte verschijnen sterren. Eerst één voor één, dan fonkelen er honderden, duizenden naast de smalle ellips van de wassende maan.
2 MAA
20:00
God is a DJ (14+) | SALLY Dansgezelschap Maastricht

Dompel jezelf onder in een draaikolk van bewegingen, een woeste mix van geluiden en een explosie van beelden. Ervaar de dansbare atmosfeer en het saamhorigheidsgevoel dat heerst op de dansvloer. Hier mag iedereen zijn wie die wil zijn. Labels en hokjes gaan in rook op. De DJ bepaalt het verloop van de voorstelling: van euforie naar catharsis, en eindigend in een rituele stilte. Met de voorstelling GOD is a DJ brengt SALLY de bijna religieuze dansbeleving van de club over naar het theater.
3 MAA
20:00
Bach | Introdans

Sprankelend, verbindend en verstillend. In de voorstelling Bach laten drie choreografen zich op geheel eigen wijze inspireren door het imposante oeuvre van de wereldberoemde componist. Selon désir van Andonis Foniadakis is een wervelwind van energie en verlangen op de Mattheus en Johannes passies. Het lichtvoetige Corpus Bach van Sidi Larbi Cherkaoui en Nicolas Vladyslav brengt een speels samenspel tussen twee dansers, live begeleid door een cellist.
16 MAA
20:15
Climb The Sky | NDT 2

Climb the sky introduceert een nieuwe, inspirerende stem in het gezelschap, Noé Soulier, markeert de eerste samenwerking van Crystal Pite met de NDT 2-dansers voor haar werk Ten Duets on a Theme of Rescue, en presenteert de terugkeer van Out of Breath van Johan Inger.
17 MAA
20:30
Landscape with Figure

Hoe verbinden we ons opnieuw met de natuur? Waar vinden we harmonie met het landschap? Landscape with Figure is een expressieve voorstelling over de schoonheid en de dreiging die van de natuur uitgaan. In ieder deel van het drieluik wordt de relatie tussen mens en natuur vanuit een ander perspectief uitgedrukt. Het karakter van de seizoenen wordt voelbaar in de kleuren en het licht. De acht dansers zwermen door een krachtenveld waarin menselijke drijfveren en belangen om voorrang strijden met de natuurlijkheid van het landschap. Hun gedaante wisselt van mens naar dier naar organisme.
22 MAA
19:30
Het Zwanenmeer | Rudi van Dantzig, naar Marius Petipa en Lev Ivanov, i.s.m. Toer van Schayk

Essentieel binnen Het Nationale Ballet-repertoire zijn de grote, avondvullende, klassiek-romantische balletten. Naast succesvolle internationale producties die het gezelschap hiervan de afgelopen ruim zestig jaar uitbracht, heeft het vooral ook eigen interpretaties het licht doen zien. Een van de belangrijkste mijlpalen daarbij was Rudi van Dantzigs Zwanenmeer uit 1988, dat ook internationaal nog steeds als een van de mooiste versies van dit ‘ballet der balletten’ wordt beschouwd.

Mei

11 MEI
19:30
Dorian (14+) | Het Nationale Ballet-Juior Company en ISH Dance Collective

Na de successen van Narnia en GRIMM is Dorian (14+) de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris. In deze bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning en suspense, voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar.
11 MEI
20:15
Raw are the roots | NDT 1

Raw are the roots presenteert twee bijzondere wereldpremières van internationaal geprezen kunstenaars Felix Landerer, en choreografenduo Sharon Eyal & Gai Behar.
25 MEI
19:00
HubClub | Introdans

Introdans viert de kracht van diversiteit met een eigentijds dansprogramma: de HubClub. De artiesten van de HubClub zijn onweerstaanbaar en blazen iedereen uit zijn (rol)stoel. Een keur van Nederlandse top-dansperformers komt samen. De sfeer van de avond is die van een nachtclub: het publiek zit ontspannen aan tafeltjes rond een dansvloer en wordt getrakteerd op acts uit de divers/inclusieve profdanskunst. De line-up bestaat uit een diverse mix van dansers en makers van Introdans en gastmakers en dansers. De HubClub is een etalage van onweerstaanbare aantrekkelijke inclusieve danskunst.

Juni

10 JUN
20:15
Forsythe festival | William Forsythe

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en gestuurd, is het William Forsythe wel. De traditionele logica en dynamiek van het ballet zijn door hem stevig op hun kop gezet. Met veel trots presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken: The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas/Parts 2018 en de Nederlandse première van het internationaal bejubelde Blake Works l.
22 JUN
20:15
End of Season | Introdans

Bij Introdans start de zomer pas echt met de voorstelling End of Season: de feestelijke afsluiting van het dansseizoen. Traditiegetrouw brengt Introdans in juni altijd een zwoel en divers programma vol hoogtepunten en nieuwe werken. Ook dit jaar mag het dak er af met een spetterende voorstelling. Naast een terugblik op seizoen 2022-2023 is er ook de Introdans-première van SH-BOOM! van choreografieduo Paul Lightfoot en Sol León. Een licht en luchtig werk vol humor waarmee je zomerperiode heerlijk begint.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof