Dans het hele jaar door!

Zonder dans in Nederland geen Nederlandse Dansdagen. De Nederlandse Dansdagen is meer dan een 7-daags festival. We staan het hele jaar door klaar voor het dansveld, de dansliefhebber en de dansontdekker.
Op deze pagina vind je een overzicht van alle Nederlandse premièremomenten van dansvoorstellingen en festivals die dans vieren.

We gaan deze pagina binnenkort weer beginnen met het vullen van de danspremières 2022-2023. Meld alle danspremières hier aan.


Maart

28 MAA
20:30
The Ritual | Sedrig Verwoert

Één ritueel, twee lichamen. De transformatie, stap voor stap, naar een nieuwe identiteit. Hoe vind je ruimte in jezelf om te veranderen? En hoe ga je de zoektocht aan naar verbinding met de ruimte om je heen, en naar verbinding met elkaar? Het lichaam staat centraal, in een bewegende transformatie: samen vormen ze een nieuwe wereld.
29 MAA
20:30
CYBORG DNA | Robin Nimanong

Cyborg DNA bootst menselijke maten na op een ondoorgrondelijke schaal, dichter bij de waarheid. Een futuristische performance-installatie met digitale kunst, modulaire muziek en hedendaagse dans. Een overgevoelige, hypnotiserende cyberervaring van oneindige vooruitgang.
31 MAA
20:15
Forever Young | Daan Schuurmans, Denzel Chain en Sherefa Yorks

Leef mee met de highs en lows van muzieklegende Liam Nova onderweg naar de top van de muziekindustrie, een 360˚ theatershow geïnspireerd door de mytische club van 27. Maak je klaar voor deze cross-over van dans, theater, film en elektronische muziek waarin je op de dansvloer wordt meegesleurd naar de glorieuze en schaduwkanten van een leven in de schijnwerpers. Een verhaal dat we zo goed kennen van de popidolen die in de afgelopen decennia te jong het leven verloren. De hoofdrollen worden gespeeld door Daan Schuurmans, Denzel Chain en Sherefa Yorks

April

6 APR
20:00
Two Tales - Free at last | Danae & Dionysios

Intrigerende dansrituelen en de intense en mystieke sfeer maken van dit dansstuk een overweldigende ervaring. Free at last is gebaseerd op een bekende Griekse mythe over de onafhankelijkheidsstrijd. Een groep vrouwen danst als teken van verzet hun laatste dans op de rand van een klif. Met hun thuisland en oude Griekse verhalen als inspiratiebronnen, maakt het choreografenduo Danae & Dionysios een sfeervol en indringend dansstuk over de cyclus van het leven en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven.
6 APR
20:00
Two Tales - The Mourning | Erika Silgoner

Het dansstuk The Mourning is een liefdesverhaal, klucht en tragedie ineen. Vanuit haar Siciliaanse achtergrond maakt choreografe en theatermaakster Erika Silgoner met acht dansers een levendige en filmische choreografie. Verdriet, humor, ironie, passie, en hilarische momenten wisselen elkaar af. Met adembenemende partnering en virtuoze dans weet Silgoner de aandacht van het publiek van het begin tot het verrassende eind vast te houden.
7 APR
20:30
Second Life | Jasper van Luijk

Een gelaagd en intiem duet, geïnspireerd op beroemde choreografie van Hans van Manen (Live, 1979). Ruim veertig jaar later kiest choreograaf van Luijk voor een nieuw perspectief. Met de komst van een cameraman verandert de dynamiek tussen de dansers op het toneel en wordt het publiek meegenomen in een parallel verhaal op film. De dansers raken verzeild in een zoektocht naar houvast en identiteit waarin hun liefde plaatsmaakt voor egocentrisme. Beiden dansen de rol van hun leven. Maar wanneer het doek valt is er geen weg meer terug. Is het een dansvoorstelling of film? Second Life is een actuele dansvoorstelling over het verlangen naar een nieuwe identiteit; een second life. Een gelaagde voorstelling vormgegeven vanuit verschillende perspectieven. Want hoe onweerstaanbaar is een dubbelleven?

Mei

6 MEI
20:30
IRC ONE | IRC

‘IRC ONE’ is een energieke en meeslepende voorstelling door de kernleden van IRC; een verhaal over broederschap, expressie en eigenheid; een lofzang aan de cultuur die hen samenbracht.
11 MEI
19:30
Dorian (14+) | Het Nationale Ballet-Juior Company en ISH Dance Collective

Na de successen van Narnia en GRIMM is Dorian (14+) de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris. In deze bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning en suspense, voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar.
11 MEI
20:15
Raw are the roots | NDT 1

Raw are the roots presenteert twee bijzondere wereldpremières van internationaal geprezen kunstenaars Felix Landerer, en choreografenduo Sharon Eyal & Gai Behar.
18 MEI
20:00
Songs and Silences | OFFprojects

Songs and Silences is een nieuw, interdisciplinair en fascinerend werk van OFFprojects, het collectief van ex-NDT en Batsheva-dansers dat zich concentreert rond het werk van artistiek leider Amos Ben-Tal. Songs And Silences neemt je via dans, muziek en tekst mee in een beleving waarbij verschillende zintuigen worden aangesproken en geprikkeld. Songs And Silences is geen gebruikelijke avondvullende dansvoorstelling, het is een avond die bestaat uit een aantal kortere werken. Drie uur lang herhalen de acht performers een serie danssolo’s, gedichten en gitaarwerken (door Amos live uitgevoerd), waardoor een hypnotiserend mozaïek ontstaat. Wanneer je een ticket koopt, kies je je starttijd. Hoelang je blijft, bepaal je zelf (wij raden een bezoek van minstens 45-60 minuten aan). Op deze manier creëert iedere bezoeker een eigen, unieke ervaring. Zowel persoonlijk, als samen met elkaar. Songs and Silences nodigt je uit om met jezelf, ander publiek en de artiesten een reis aan te gaan op zoek naar nieuwe perspectieven.
20 MEI
20:30
Mind over Matter | Constantin Trommlitz

Met zijn eerste eigen voorstelling daagt Constantin zichzelf en zijn publiek op meerdere manieren uit. Mind over matter is een hoogst persoonlijk werk over de effecten van het leven met obsessieve compulsies; wat dit betekent voor de persoon die eraan lijdt, maar ook hoe verdovend en frustrerend het kan zijn voor hun geliefden. Hoe voelt het voor hen om niet gezien, niet (h)erkend te worden? Dans die is geïnspireerd door de stijlen breaking en contemporary komt samen met technologie in een uitputtend duet van twee danseressen onder het alziend oog van een stel drones.
25 MEI
19:00
HubClub | Introdans

Introdans viert de kracht van diversiteit met een eigentijds dansprogramma: de HubClub. De artiesten van de HubClub zijn onweerstaanbaar en blazen iedereen uit zijn (rol)stoel. Een keur van Nederlandse top-dansperformers komt samen. De sfeer van de avond is die van een nachtclub: het publiek zit ontspannen aan tafeltjes rond een dansvloer en wordt getrakteerd op acts uit de divers/inclusieve profdanskunst. De line-up bestaat uit een diverse mix van dansers en makers van Introdans en gastmakers en dansers. De HubClub is een etalage van onweerstaanbare aantrekkelijke inclusieve danskunst.
28 MEI
19:30
House of Strength | Roshanak Morrowatian

Na een reeks indrukwekkende solo’s brengt Roshanak Morrowatian nu haar eerste groepswerk. House of Strength is een spirituele, fysieke en muzikale performance waarin de veelzijdigheid van de mens wordt gevierd. De choreografe transformeert een oeroud ritueel, dat oorspronkelijk uit Perzië komt, tot hedendaagse inclusieve dans die de kracht van het collectief viert.

Juni

3 JUN
12:00
FRAME | DansBlok

FRAME is een dansvoorstelling met twee dansers over balans vinden en elkaars grenzen ontdekken. Wanneer kun je elkaar vertrouwen, op elkaar steunen en wanneer durf je elkaar los te laten? Het leven is zoeken naar een balans tussen jezelf en anderen. Moet je het altijd met elkaar eens zijn om samen door één deur te kunnen?
10 JUN
20:15
Forsythe festival | William Forsythe

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en gestuurd, is het William Forsythe wel. De traditionele logica en dynamiek van het ballet zijn door hem stevig op hun kop gezet. Met veel trots presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken: The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas/Parts 2018 en de Nederlandse première van het internationaal bejubelde Blake Works l.
22 JUN
20:15
End of Season | Introdans

Bij Introdans start de zomer pas echt met de voorstelling End of Season: de feestelijke afsluiting van het dansseizoen. Traditiegetrouw brengt Introdans in juni altijd een zwoel en divers programma vol hoogtepunten en nieuwe werken. Ook dit jaar mag het dak er af met een spetterende voorstelling. Naast een terugblik op seizoen 2022-2023 is er ook de Introdans-première van SH-BOOM! van choreografieduo Paul Lightfoot en Sol León. Een licht en luchtig werk vol humor waarmee je zomerperiode heerlijk begint.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof