dansMuseum #5

VERANDERENDE VORMEN: VIJF GESPREKKEN MET TOER VAN SCHAYK

In het dansMuseum brengt de Nederlandse Dansdagen het rijke culturele erfgoed van de Nederlandse dans voor het voetlicht. De dans als een gewaardeerde vorm van immaterieel cultureel erfgoed. En de dans als bron voor inspiratie en innovatie.

dansMuseum #5
De afgelopen vier jaar presenteerde het dansMuseum de tentoonstellingen Movement Matters: 20 jaar Nederlandse Dansdagen (2017), The Third Space: Ruimte en ruimtelijkheid in het werk van Krisztina de Châtel (2018), Extinctus/Extantem (2019) en Bodies of Influence: A History of Change in 25 Dances (2020). In het dansMuseum #5 stellen we online en in het Bonnefantenmuseum een van de meest veelzijdige artiesten van de Nederlandse dans centraal: choreograaf en beeldende kunstenaar Toer Van Schayk, die in september 85 wordt.

Toer van Schayk
Naast zijn carrière als danser en choreograaf (o.a. Het Nationale Ballet) is Toer een productief kunstenaar die een rijk oeuvre heeft opgebouwd, variërend van beeldhouwkunst, schilderkunst, tekeningen tot toneel- en kostuumontwerp. In de online tentoonstelling Veranderende Vormen: Vijf gesprekken met Toer van Schayk belichten we vijf van zijn werken om nieuwe inzichten te ontdekken en om Toer’s unieke ervaring als multidisciplinaire danskunstenaar te benadrukken.

Volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de gesprekken:

- Lucifer Studies met Ted Brandsen, Artistiek directeur van Het Nationale Ballet
- De Zwaan met Ronald Wintjens, Directeur van Festival De Nederlandse Dansdagen
Ik Wil, Ik Wil Nummer 1 met Bruno Barat, Voormalig danser bij Het Nationaal Ballet, choreograaf, en eigenaar van Bruno Barat Art Gallery.
- De omkeerbaarheid van roest met Rachel Beaujean, Voormalig danser en adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet.
- Tekenen serie zonder titel met Prof. Dr. Emilie Sitzia, Kunst- en literatuurhistoricus, kunstschrijver, universitair hoofddocent bij de afdeling Kunst en Letteren van de Universiteit Maastricht, en Professor of Illustration van University of Amsterdam (Fiep Westendorp Foundation Special Chair)

Toer van Schayk - a great choreographer and artist

Deze voorstelling wordt enkel verkocht binnen de passe-partout.
Bekijk hier het overzicht van alle voorstellingen binnen deze bundel.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof