Dansprijzen

Festival- en VSCD-prijzen

Festival de Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en de prestigieuze Zwanen brengen elk afzonderlijk én in gezamenlijkheid de actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht.
De prijzen van de Dansdagen en de genomineerden van de Zwanen werden op 1 oktober j.l. tijdens de Avond van de Nederlandse Dans bekendgemaakt.

DE PRIJS VAN DE NEDERLANDSE DANSDAGEN MAASTRICHT

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. De genomineerden worden door professionals uit het dansveld aangedragen, een jury kiest de winnaar. Met de prijs van € 10.000 euro, die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Maastricht, kan de winnende maker een nieuw werk ontwikkelen. Dit zal tijdens de volgende editie van de Nederlandse Dansdagen in première gaan.

DE PRIJS VAN DE NEDERLANDSE DANSDAGEN JONG PUBLIEK 2019

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek is eveneens een stimuleringsprijs voor choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. Deze prijs heeft als doel de innovatie van dans voor het jonge publiek van 4 tot 18 jaar in Nederland te stimuleren.

Wij feliciteren de winnaars! Benieuwd naar de winnaars en genomineerden bekijk de video's hier 

DE ZWANEN 2020

De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars’ van de Nederlandse dans zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd. De VSCD reikt dit jaar vanwege de Coronacrisis geen dansprijzen uit, maar de Dansjury maakte wél over het seizoen 2019/2020 haar nominaties bekend tijdens de Avond van de Nederlandse Dans op donderdag 1 oktober. De uitreiking van de prijzen wordt uitgesteld naar volgend jaar, waarbij de jury per prijs de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen zal meenemen in haar afwegingen en keuzes.

De eerste genomineerden voor de Zwaan 2021 zijn bekend! Benieuwd wie het zijn? Klik hier​​​​​​​

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door: