Emio Greco en Pieter C. Scholten

Gouden Zwaan

Sjoerd Derine

De Gouden Zwaan is toegekend aan een choreografenduo dat sinds het begin van hun samenwerking in 1995, een onmiskenbare bijdrage leverde aan de Nederlandse dans. Ook speelde de nationale én internationale uitstraling van hun werk een rol. Die reikwijdte werd meteen manifest in hun trilogie ‘Fra Cervello e Movimento’ (tussen brein en beweging). Sindsdien is hun werk een niet aflatende zoektocht naar het intuïtieve lichaam en zijn drijfveren. 

De jury: “Emio Greco en Pieter C. Scholten rebelleren tegen de opvatting van het lichaam als ondergeschikt aan de geest. Ons denken heeft het lichaam nodig als onuitputtelijke bron van ervaring en kennis. Hun voorstellingen getuigen van dit voortdurende onderzoek naar de belichaamde ervaring die aan taal voorafgaat. De choreografieën van Emio Greco en Pieter C. Scholten zijn de afgelopen decennia een rijke bron gebleken bij het formuleren van een nieuw dansvocabulaire, door het steeds opnieuw verkennen van de theatrale ruimte tussen betekenis en vorm. Het lichaam van de danser is voor hen een tabula rasa, dat tijdens elke voorstelling een parcours beschrijft rond de vraag wat het betekent om mens te zijn. De intensiteit waarvan hun kunstenaarschap getuigt, heeft de jury doen besluiten hen de Gouden Zwaan toe te kennen.”

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof