Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022

Winnaar en genomineerden

Vanaf dit jaar is de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht voor het eerst uitgereikt.

Nieuw is de prijs echter niet. Eerder dit jaar werd er vanuit de Nederlandse Dansdagen besloten de twee bestaande festivalprijzen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek, samen te voegen tot een prijs. De Innovatieprijs brengt nog steeds actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk talent voor het voetlicht, maar laat het onderscheid tussen jong en volwassen publiek vervallen. Hiermee worden alle makers die in aanmerking komen voor deze prijs op een gelijkwaardige positie gezet. Het beschikbare geldbedrag wordt verhoogd naar €25.000,- om de winnaar meer slagkracht te geven in het produceren van zijn ideeën. Het nieuwe werk of creatieproces zal tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 voor het eerst worden gepresenteerd.  

De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.

Bekijk hieronder de video van de winnaar en genomineerden voor de Innovatieprijs.

Genomineerden Innovatieprijs 2022

Jordy Dik, Nominatie Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022 

De Rotterdamse community artist en choreograaf Jordy Dik gebruikt (dans)kunst als middel om verschillende leefwerelden met elkaar te laten versmelten. Zo wil hij wederzijds begrip, openheid, creativiteit en wederkerigheid kweken tussen mensen die niet zo snel met beweging in aanraking komen. Sinds de oprichting is Jordy huischoreograaf van het inclusieve gezelschap Compagnie 21, waarin mensen met een beperking samenwerken met kunstprofessionals.  

Mohamed Yusuf Boss, Nominatie Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022 

De in Groningen gevestigde danser, choreograaf en theatermaker Mohamed Yusuf Boss is oprichter van het platform X_YUSUF_BOSS. Startend vanuit dans slaat hij bruggen tussen disciplines én tussen gemeenschap en individuen, met als kern de zoektocht naar gedeelde menselijkheid. Voor elk project zoekt hij de passende community om mee in dialoog te gaan en om mee te bouwen. Hiphop en het ‘each one teach one’ principe vormen de basis van zijn signatuur.  

Simon Bus, Winnaar Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022 

Simon Bus begint op zijn twaalfde met breaken. Met breakdance crew ‘Trashcan Heroes’ doet hij mee aan battles in binnen- en buitenland. Door zijn onderzoekende manier van kijken en bewegen verschuift zijn stijl langzaam naar ‘experimental’. Sinds 2018 blijft Simon ook als maker experimenteren met urban dansvormen als house en breakdance. Vanuit zijn eigen hyperflexibiliteit keert hij deze vormen binnenstebuiten en ondersteboven en weet hij zijn dansers daar eveneens in te stimuleren. Startend vanuit verhalende thema’s zet Simon beweging in om ruimte te creëren voor associaties en komt hij tot abstracties die rust geven en tegelijkertijd uitnodigen tot verontrusting.  

Zijn project met de werktitel ‘IRL > URL’ wordt een interdisciplinaire productie, gemaakt in samenwerking met een internationaal collectief van zes zielsverwanten, die Simon via Instagram heeft ontmoet en met wie hij een digitale artistieke uitwisseling heeft. Voor ‘IRL > URL’ krijgt ieder de opdracht een zelfportret te maken. Na een voorbereiding van enkele weken in eigen land, komen de makers tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht bij elkaar. In een live uitwisseling presenteren ze hun eigen fascinaties en energie aan het publiek. Daarnaast werken ze dagelijks een aantal uren aan een gezamenlijke eindproductie, die tijdens het festival wordt getoond.  

De jury is onder de indruk van het concept van Simon Bus. Zijn Instagram-gestuurde kunstontwikkeling past naadloos in het huidige tijdsgewricht. Simon heeft ‘Fingerspitzengefühl’ om via Instagram de juiste mensen te vinden voor zijn project. Bijzonder is dat de choreograaf zich in dit project opwerpt als curator: hij kiest zo voor een interessante maakvorm, waarbij het kunstwerk zichzelf in het moment ontwikkelt.   

In het huidige dansveld – dat gekenmerkt wordt door een grote mate van maatschappelijk engagement - vertegenwoordigt Simon Bus een oorspronkelijke stem, door zich te profileren als autonoom kunstenaar. Standvastig werkt hij aan een oeuvre met een duidelijke, authentieke signatuur. Zijn uiterst fysieke danstaal is spannend en innovatief. Met het toekennen van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht aan Simon Bus kiest de jury voor een intuïtieve, onderzoekende maker die zich opwerpt als innovator van de artistieke praktijk, van zichzelf en van de urban community.  

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof