Junadry Leocaria

Genomineerde Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023

Junadry Leocaria (1985, Willemstad) is een blikvanger op het gebied van het Nederlandse urban danstheater. Haar professionele danscarrière begon op 18-jarige leeftijd bij ISH Dance Collective, waar haar liefde voor theater en podiumkunsten zich ontwikkelde. Toen ze volwassen werd ging Junadry over naar Theater Dance Company "Don't Hit Mama" waar ze jarenlang haar vak ontwikkelde. DHM was ook de bron voor haar ontmoeting met sleutelfiguren zoals de legendarische Vogue-er/Waacker Archie Burnett die een grote invloed had op Junadry's beheersing van de kunst van het waacken. Terwijl ze haar kenmerkende stijl ontwikkelde, vond ze ook een manier om haar roots en erfgoed als onderdeel van haar verhaal te gebruiken. Ze kreeg de kans om dit te laten zien via projecten als de bekroonde korte film "Imprenta" en de solostukken Ta(m)bu en Sugar Coated, waarvan de laatste werd gemaakt voor Wereldklasse Museum Mauritshuis. Dit getuigt van Junadry's vermogen om haar kunstenaarschap in multidisciplinaire vormen te vertalen en Afro-Caribische verhalen in geïnstitutionaliseerde westerse ruimten te plaatsen. 

Enkele hoogtepunten 
Van 2009-2015 maakte Junadry deel uit van de volledig vrouwelijke crew "Femme Lethal" van Amber Vineyard. Femme Lethal is verantwoordelijk voor het op de kaart zetten van Waacking & Voguing in de Benelux. Ze maakt ook deel uit van het House of Vineyard, het eerste en baanbrekende huis in de Nederlandse ballroom scene, opgericht door moeder Amber Vineyard in 2015. In 2016 reisde Junadry naar NYC waar ze uiteindelijk auditie deed voor het 'Transcultural Protocol' een performatief stuk dat plaatsvond op de 57e Biënnale van Venetië, in het paviljoen van Zimbabwe. Dit inspireerde en bekrachtigde Junadry om rassenrelaties en hoe die in haar leven en carrière tot uiting komen te onderzoeken en te bestuderen. In 2018 maakte ze deel uit van de film "Drie Vrouwen" een film over de trans-Atlantische slavenhandel en de vrijheid door de veelgeprezen filmregisseur Ida Does. In 2020 haalde Junadry de NRC's 101 talent van het jaar lijst en was ze te zien op de NPO Podium Dans, In 2021 was ze te zien in "Dans Met Mij" op het veelgeprezen programma "Podium Witteman" van de NTR. In december 2022 reisden Junadry en haar partner Richard Kofi naar Indonesië als artists in residence voor een samenwerking met de Nederlandse ambassade Erasmushuis en kunstcentrum Komunitas Salihara. Kofi en Leocaria creëerden "La Sirène", een tentoonstelling en een choreografie van 50 minuten. 

Als onderdeel van haar missie om altijd terug te geven aan de volgende generatie, heeft ze dansles gegeven aan verschillende onderwijsinstellingen zoals de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Codarts en Dansacademie Fontys. Ze is ook zeer actief geweest in educatieve uitwisselingsprogramma's voor kansarme jongeren in landen als India, Jordanië, Suriname, Curaçao en Kenia, om er maar een paar te noemen. Junadry heeft door de jaren heen naam gemaakt en choreografieën gemaakt voor gezelschappen als Korzo Theater, Festival Classique, ITA, Holland Dance Festival, Het Nationaal Theater (Den Haag), Stichting Julius Leeft! En de lijst gaat verder. 

Als sleutelfiguur in de Nederlandse Dans is ze ook een invloedrijke stem geworden door als commissielid toe te treden tot het Prins Bernhard Cultuurfonds waar ze voorzitter is van landelijke subsidieaanvragen. 

Hoewel ze meer dan drie decennia achter de rug heeft, beweegt ze zich naar het produceren van werk dat zinvol en spiritueel bevredigend is. Er zijn meer verhalen te vertellen......en ze is nog maar net begonnen!

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof