Jop Vermeesch

Artistiek leider van stichting HFC crew

Artistiek leider van stichting HFC crew. Zet zich al jaren in om de urban community in Heerlen te verstevigen. Hij faciliteert dansers waar zij dat nodig hebben. Dit doet hij middels coaching, netwerk, fondswerving en advies. Zelf is hij ooit begonnen als danser op 15 jarige leeftijd. Breaking was iets waar hij dan ook dagelijks mee bezig was. Het is dermate een essentieel onderdeel van zijn leven geworden dat hij besloten heeft er zijn beroep van te maken. Op 21 jarige leeftijd heeft hij zich ingeschreven bij de KVK en is als ondernemer het dansveld ingedoken. In eerste instantie was het streven lesgeven op dansscholen in de regio en een nieuwe generatie breakers ontwikkelen. Daar kwam vervolgens een producerende en programmerende rol bij in het festival The Notorious IBE dat in 2008 naar Heerlen is gekomen. Heerlen bevindt zich in een krimpregio, investeren in jongeren en nieuwe culturen is dan ook essentieel om aan het imago van de regio te bouwen.

Na een aantal jaren lesgeven en organiseren ontstond er een bescheiden break community in Heerlen. Zij kwamen samen op het Pancratiusplein. Er was namelijk geen indoor spot om iedere dag te trainen. Deze opkomende breakers hadden zoveel talent dat er besloten werd om met zijn allen een ruimte huren. Hier kan men dan iedere dag trainen en als artiest een enorme groei doormaken. Om dit allemaal te bekostigen had Jop besloten een dansstudio op te richten voor de community, HFC dancestudio.

Vanaf dit punt ging het hard. Heel hard! HFC crew pakte een heleboel titels in binnen- en buitenland. Tijdens de Nederlandse Breaking League pakte de crew van 3 van de 6 categorie├źn maar liefst de 1e plaats. Daarnaast heeft de crew tijdens de Urban Dansdagen sinds 2017 enkel en alleen finales mogen dansen. Jop had nooit gedacht dat hij zijn jongens zo ver zou kunnen pushen. Dit is uiteraard pas het begin. Deelname van zijn leerlingen aan de Redbull Holland Cypher, Silverback (Philly, USA) en Radikal Forze Jam (Singapore) had hij nooit verwacht.

Hij streeft er naar om breakers zoveel mogelijk kennis te laten maken met de verschillende kanten die ze op kunnen gaan binnen de dans. Zo heeft hij samen met Mami Izumi het stuk Dreamers gemaakt, dat in premier is gegaan op Cultura Nova. In samenwerking met het Schrittmacher Festival wordt er op dit moment gewerkt aan de nieuwe voorstelling van HFC crew genaamd 85%.

Naast deze actieve rol binnen breaking kreeg hij ook de kans om zich in te zetten als Matchmaker cultuur in een periode van 2017 - 2020. De opdracht: de urban community uit Heerlen in contact brengen met het FPK, FCP en het VSB fonds. Maar de fondsen weer adviseren hoe je deze community moet bedienen. Vertrekken vanuit hun behoeften en daarop inspelen, is altijd zijn advies geweest. In de provincie Limburg heeft dit inmiddels geleid tot het meedenken over beleidsvraagstukken binnen cultuur. Een stevige visie ontwikkelen voor Urban Culture om hen zo te zien als volwaardige cultuur vorm is dan ook een streven. Zo hoopt hij Heerlen de komende jaren te kunnen positioneren als de urban hoofdstad van Limburg.

Maar hier stopt het niet. Inmiddels mag hij zich bestuurder noemen van stichting Zieke docenten en stichting de Nederlands Breaking League.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof