Virtual Residency

Sarada Sarita | Q5 van The Waacking Series -The Quintessentials

Barcode invoeren

Om dit video-item te kunnen bekijken, heb je een barcode nodig. Deze is te vinden in de servicemail die je ontving van het Theater aan het Vrijthof naar aanleiding van je registratie voor Nederlandse Dansdagen online.

[wijzig]

VR Sarada Sarita | Q5 of The Waacking Series -The Quintessentials

Meld je hier aan voor de Nederlandse Dansdagen Online. 

Online te bekijken vanaf 1 oktober 12:30 uur 

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen drie nieuwe Virtual Residencies te zien zijn. Op 1 oktober gaan de Virtual Residencies zowel online, als live in het theater (op scherm) in première.  

Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen sinds vorig jaar samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen: Moving Futures Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant.  

SARADA SARITA (KORZO) 

Sarada Sarita werd geboren in muziek en dans. Ze is een uitgesproken creatieve kunstenaar en ervaren performer. Ze studeerde in 2008 af aan het Performing Arts Institute Amsterdam en ontving een ontwikkelingsbeurs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst om te studeren aan Peridance Center in New York 2012. Als professioneel danseres en performer heeft Sarita een brede ervaring in verschillende podiumkunstdisciplines en dansstijlen, met een sterke passie voor en specialisatie in Waacking en Voguing. In 2018 ontving Sarita de Zilveren Krekelprijs voor ‘Most Impressive Stage Performance’ voor haar vertolking van de Evil Queen in GRIMM door ISH & de Junior Company- Het Nationale Ballet. Als maker en choreografe is Sarada Sarita niet bang om moeilijke vragen te stellen en uitspraken te doen over menselijkheid, gelijkwaardigheid & bewustzijn. In 2017 werd Sarita geselecteerd voor het New Maker Trajectory door Funding Performing Arts. Met haar laatste onderzoeksstuk ‘Q4: Quantified’ won Sarada Sarita de BNG Bank Dansprijs 2019 van DansClick21-Korzo.  

In haar residency werkt zij aan Q5 van The Waacking Series -The Quintessentials; grensverleggend danstheater “about the essence of the essence.” 

Tip! 
Bekijk op 4 oktober ook de Virtual Residency van Sarada Sarita live online, inclusief nagesprek met de maker. 

4 oktober 20:30 uur | Virtual Residency + interview Sarada Sarita 

Mark Bolk

Over de Virtual Residencies 

Het project Virtual Residencies werd in 2018 door de Nederlandse Dansdagen geïnitieerd als een onderzoek naar co-creatie op afstand, waarbij de makers gebruik maken van digitale media. Onderzocht werd welke problemen zich hierbij voordeden, en welke nieuwe kansen erdoor werden ontsloten. De betrokken makers waren toentertijd Hilde Elbers en Heather Ware. Het concept kwam van DansBrabant, die tevens coproducent was. 

Met het oog op de langdurige impact van de pandemie en de onomkeerbare digitaliseringslag die daaruit is ontstaan, wil de Nederlandse Dansdagen het project over meerdere jaren continueren. In 2020 werd het project daarom omgevormd. De geselecteerde makers kregen een opdracht die met opzet breed geformuleerd was: iets te creëren voor een digitaal platform. Zo hielden zij de artistieke vrijheid om hun eigen urgenties te volgen en out-of-the-box te werken. Tijdens de geheel online gehouden editie van de Nederlandse Dansdagen in 2020 werden Virtual Residencies gepresenteerd van Ann Van den Broek, David Middendorp, Peter Leung en Redo Ait Chitt en Dominique Vleeshouwers. In 2021 waren dat Antonin Rioche, Evangelos Biskas, Jija Sohn en Ruben Chi. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof