Virtual Residency

Simon Bus | FEBRIS VR

ND VR Simon Bus 360 v3

Meld je hier aan voor de Nederlandse Dansdagen Online. 

Simon Bus

Online te bekijken vanaf 1 oktober 12:30 uur 

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen drie nieuwe Virtual Residencies te zien zijn. Op 1 oktober gaan de Virtual Residencies zowel online, als live in het theater (op scherm) in première.  

Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen sinds vorig jaar samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen: Moving Futures Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant.  

SIMON BUS (PLAN TALENTONTWIKKELING BRABANT) 

Simon Bus, dit jaar genomineerd voor de Innovatieprijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht!

Simon Bus (Heerlen, 1989) begint na het zien van een clip van Run-DMC op zijn twaalfde met breaken. Sinds 2002 maakt hij deel uit van breakdance crew ‘Trashcan Heroes’, waarmee hij fanatiek meedoet aan zoveel mogelijk battles in binnen- en buitenland. Zo’n tien jaar later rondt hij de studie 'visuele communicatie' af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Zijn B-boy naam Statue verraadt dat zijn ‘gevoel voor beeld’ dan ook in de breakdance scene is doorgedrongen. Simons onderzoekende manier van kijken en bewegen wint steeds meer terrein op de traditionele opvatting van breakdance. Langzamerhand schuift zijn stijl op richting ‘experimental’ en wordt hij een regelrechte vernieuwer van het genre. In 2018 begint hij zich aan het makerschap te wijden. Ook daarin blijft hij experimenteren met urban dansvormen als house en breakdance. Vanuit zijn eigen hyperflexibiliteit keert hij deze vormen binnenste buiten en onderste boven en weet hij ook zijn dansers daarin te stimuleren. Zo ontstaat een heel eigen bewegingstaal die op haar beurt ook weer inspireert tot specifieke vormgeving en belichting. Startend vanuit verhalende thema’s zet Simon beweging in om ruimte te creëren voor associaties en komt hij tot abstracties die rust geven en tegelijkertijd uitnodigen tot verontrusting. Virtuositeit en extreme fysieke mogelijkheden blijken daarbij steeds opnieuw een bron van humor en betrekkelijkheid.  

Naast choreograaf blijft Simon een veelgevraagd danser o.a. in het werk Guilherme Miotto, Shailesh Bahoran en Dunja Jocic.  

In zijn residency werkt hij aan zijn nieuwe voorstelling Febris. 

FEBRIS VR  

In 'FEBRIS VR' onderzoekt Simon Bus hoe virtual reality nieuwe mogelijkheden biedt om dans te ervaren als toeschouwer. Gebasseerd op materiaal uit het bestaand duet "FEBRIS" met Roy Overdijk experimenteren ze met videograaf Daniel van Hauten hoe ze de ervaring van een danser kunnen simuleren voor de kijker. 

Over de Virtual Residencies 

Het project Virtual Residencies werd in 2018 door de Nederlandse Dansdagen geïnitieerd als een onderzoek naar co-creatie op afstand, waarbij de makers gebruik maken van digitale media. Onderzocht werd welke problemen zich hierbij voordeden, en welke nieuwe kansen erdoor werden ontsloten. De betrokken makers waren toentertijd Hilde Elbers en Heather Ware. Het concept kwam van DansBrabant, die tevens coproducent was. 

Met het oog op de langdurige impact van de pandemie en de onomkeerbare digitaliseringslag die daaruit is ontstaan, wil de Nederlandse Dansdagen het project over meerdere jaren continueren. In 2020 werd het project daarom omgevormd. De geselecteerde makers kregen een opdracht die met opzet breed geformuleerd was: iets te creëren voor een digitaal platform. Zo hielden zij de artistieke vrijheid om hun eigen urgenties te volgen en out-of-the-box te werken. Tijdens de geheel online gehouden editie van de Nederlandse Dansdagen in 2020 werden Virtual Residencies gepresenteerd van Ann Van den Broek, David Middendorp, Peter Leung en Redo Ait Chitt en Dominique Vleeshouwers. In 2021 waren dat Antonin Rioche, Evangelos Biskas, Jija Sohn en Ruben Chi. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof