Informatie

Festival de Nederlandse Dansdagen toont jaarlijks in Maastricht een staalkaart van het meest belangwekkende dat de Nederlandse dans te bieden heeft. Het festival is curator, aanjager en promotor van de Nederlandse dans en breed toegankelijk voor dansliefhebbers, professionals én nieuw publiek.

Maastricht is één hele week per jaar het podium voor het meest belangwekkende van de Nederlandse dans in haar volle diversiteit. Het festival heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een festival voor grensoverschrijdende dans. Grenzen vervagen tussen disciplines en genres, tussen choreograaf en danser, tussen performer en publiek, tussen podium en publieke ruimte, en tussen landen. Voor dit alles is ruimte op het festival. Van klassiek ballet tot urban, van avant-garde tot moderne dans, van meesters tot jong talent en van performance art tot dans voor een jong publiek.

De Nederlandse Dansdagen biedt een programma van dansproducties, premières, residenties, gesprekken en werksessies met professionals en publiek, prijsuitreikingen, participatieve en impact-projecten en (internationale) innovatie- en expertiseprogramma’s. De Nederlandse Dansdagen informeert en betrekt het publiek bij vrijwel alle voorstellingen en verbindt daarmee de maker aan de bezoeker.

De Nederlandse Dansdagen wil de stem van de dans en de danskunstenaar luider laten klinken. Het festival heeft aandacht voor het rijke erfgoed van de Nederlandse dans en zet tevens de kracht van dans in om de samenleving in beweging te brengen rond maatschappelijke thema’s. Daarnaast neemt het festival het voortouw om het Nederlandse dansveld samen te brengen om in gesprek te gaan over beleid, het veld, publieksinteracties en collectieve acties. Ook kent het festival al jaren een belangrijk internationale component, zowel in de programmering als in de ontmoeting van makers en publiek. Het aantal internationale gasten groeit jaarlijks en met onze internationale projecten en uitwisselingen gaan we nu een volgende fase in.

In 2020 biedt het festival een week lang een alternatief online programma op het virtuele podium, dat voor iedereen toegankelijk is.

 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door: