• Menu
Nederlandse Dansdagen Digitaal

Virtuele residenties

Sinds de coronacrisis werken we veel meer op afstand en online. Maar Festival de Nederlandse Dansdagen doet dat al sinds 2018. In Virtual Residencies werken makers samen, onder andere via virtuele/digitale verbindingen. Het zal niet verbazen dat juist dit project in 2020 centraal staat. Zeven gezelschappen/makers experimenteren met een nieuwe manier van vooronderzoek, maakproces en interactie. Tijdens NDD Digitaal tonen zij het resultaat van hun inspanningen. Zeven innovatieve producten, uiteenlopend van premières tot bijzondere virtuele ervaringen, waarbij de digitale component steeds een andere uitdrukkingsvorm kent.

De volgende makers leveren een bijdrage aan de virtuele residenties:

Nederlands Dans Theater
Online première 1 oktober 21:00u

In tijden van zelfisolatie in strijd tegen de coronacrisis zet Nederlands Dans Theater (NDT) alles op alles om de danskunst, en de creativiteit van beweging desondanks op de voorgrond te doen treden. Na het overweldigende succes van de eerste twee edities van Switch Streams presenteren de NDT-dansers met trots een derde editie van het programma tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal, vanuit hun eigen huiskamers. 'Waar ze ook zijn en wat ze ook doormaken, we hopen mensen naar onze huiskamers te brengen. Om samen iets te beleven, al is het maar voor een paar minuten.', aldus de NDT dansers.

Connor Schumacher
Online première 2 oktober 20:30u 
Connor Schumacher, winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019, presenteert Pilot PC, een sci-(non)-fictie onderzoek over wat we nodig hebben om in 2020 op veilige afstand te reflecteren en te bewegen. Met Schumachers alter ego The Fool betreed je een immersieve ruimte waarin iedereen meebouwt aan een nieuwe ‘physical culture’.
De voorstelling is een coproductie met de Nederlandse Dansdagen.

David Middendorp
Online première 3 oktober 20:30u

In de nieuwste voorstelling HandsON van choreograaf David Middendorp komen dans en technologie samen in een virtuele wereld. Met VR bril op neemt hij zijn publiek mee in een betoverende ervaring. Middendorp wil met behulp van deze technologie de ontwikkeling van theater verder helpen. HandsON is geschikt voor theaters met veel of weinig publiek, maar vooral ook voor een unieke ervaring thuis (met of zonder VR bril). Desnoods in quarantaine. Beleef deze unieke online productie tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen.
De voorstelling is een coproductie met de Nederlandse Dansdagen.

Redo & Dominique
Online première 4 oktober 20:30u

Nederlandse muziekprijs winnaar Dominique Vleeshouwers en winnaar van de Zwaan Redouan Ait Chitt ontwikkelen special voor de Nederlandse Dansdagen Digitaal, samen met regisseur Peter Leung en videomaker Gijs Granaat, de online voorstelling Blurred Lines. Deze online productie zal tevens de start zal zijn voor de ontwikkeling van hun avondvullende voorstelling in 2021. In deze voorstelling laten Redo en Dominique zien hoe ze speels met hun grenzen omgaan. Beperkingen kunnen juist tot creativiteit leiden, zolang er maar ruimte is voor een open blik. In Blurred Lines ziet u indrukwekkend slagwerk, virtuoze dans, intieme klanken en beeldende bewegingen en gaan Redo en Dominique op zoek naar de (on)mogelijkheden voor twee performers op een podium.
Blurred Lines is een initiatief van de Proeftuin Dans en is een coproductie met de Nederlandse Dansdagen.

Cecilia Moisio
Online première 5 oktober 20:30u

In het najaar van 2021 gaat de nieuwe jongerenvoorstelling Revolt van Cecilia Moisio bij Maas theater en dans in première. Daarna toert de voorstelling door Nederland. Revolt gaat over opstand, over protesteren en je stem laten horen. In de aanloop naar de voorstelling onderzoekt Cecilia dit thema met de doelgroep, jongeren dus, in de vorm van workshops, interviews en drie interactieve protestmarsen, getiteld Revolt – Laboratorium. De eerste protestmars is geheel digitaal en gaat in première tijdens de Nederlandse Dansdagen 2020 op maandag 5 oktober om 20:30 uur. Hier won Cecilia vorig jaar met Victory de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019. De andere vier protestmarsen zijn in Groningen, Rotterdam, Tilburg en Amsterdam. 

Peter Leung & Het Nationale Ballet
Online première 6 oktober 20:30u

Een (work in progress) dansfilm die naar perspectief kijkt. Een onderzoeksproject waarin Peter Leung samen met een vijftal dansers van Het Nationale Ballet ideeën samenbrengt, zonder zich te focussen op het creëren van een ‘succesvol product’. 'Dit wordt een registratie van een dansvoorstelling die ik maak voor meerdere cameraperspectieven. Het idee is om de online kijker zijn keuze terug te geven. Het publiek kan zelf beslissen door welke camera ze kijken, waardoor ze terugkomen in een meeslepende theatrale ervaring, ook al zitten ze niet in een theater of met een VR-bril.', aldus Peter Leung.
De voorstelling is een coproductie met de Nederlandse Dansdagen.

Ann Van den Broek | WArd/waRD
Online première 7 oktober 20:30u

Voor NDD 2020 zal Vlaams choreografe Ann Van den Broek en haar gezelschap WArd/waRD een digitale variant creëren op haar laatste voorstelling Memory Loss. De virtuele voorstelling schets een nieuw perspectief op de derde creatie uit het The Memory Loss Collection, een drieluik rond het thema dementie en geheugenverlies. In plaats van het reguliere podium perspectief kan de (digitale) bezoeker de voorstelling ditmaal vanuit de ogen van de performers zelf beleven door camera’s vanuit Ann en de performers. De focus verspringt, herinneringen vervagen, met algehele desoriëntatie als resultaat, symbolisch voor dementie en geheugenverlies. Tekst, beweging, muziek en technologie komen samen in een spel met realiteit en illusie. Wie ben je als je je herinneringen hebt verloren?

Beleef de top van de Nederlandse dans vanuit je eigen huiskamer. Meld je nu aan voor Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal.

Privacy & Cookies

test