Home Nieuws

Alida Dors opent de Nederlandse Dansdagen met de Staat van de Nederlandse Dans


22 September 2022

Choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam Alida Dors draagt dit jaar de Staat van de Nederlandse Dans (30 september, tijdens de Nederlandse Dansdagen) voor. Eerder deze maand droeg Alida Dors ook de Staat van het Nederlandse Theater voor. Zij is de eerste persoon in de geschiedenis die beide Staten op zich neemt en brengt daarmee de twee kunstdisciplines theater en dans dichter bij elkaar.

Alida Dors: “Ik wens ons een cultuur toe waarin we vieren op wier schouders we staan, maar ook niet bang zijn om te groeien"

Mark Bolk

De Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen is een festival waar je vanaf 30 september t/m 6 oktober kunt genieten van de diversiteit van de Nederlandse dans. Tijdens het festival wordt een reeks aan dansvoorstellingen en het beste van de Nederlandse dans getoond: van 'klassiek' tot 'hiphop' van 'avant garde' tot 'moderne dans'. Deze diverse dansvoorstellingen kun je bijwonen op bijzondere locaties zoals in Maastricht, maar ook online en op tv.                                                                     

De Nederlandse Dansdagen opent ieder jaar met de Staat van de Nederlandse Dans, waarin prominenten uit het culturele veld hun kijk op het Nederlandse dansklimaat delen. De Staat wordt altijd door een actieve vertegenwoordiger uit de Nederlandse danswereld voorgedragen. Onder andere Conny Janssen en Lisa Reinheimer gingen Alida Dors al voor.

Ronald Wintjens, directeur Nederlandse Dansdagen:

“Een stem is er om gehoord te worden…vooral als die stem Alida Dors heet.” 

De Staat van de Nederlandse Dans wordt online gepubliceerd op vrijdag 30 september om 11:00u. Aanmelden voor het (gratis) online programma kan hier: https://www.nederlandsedansdagen.nl/home/online-programma

Over Alida Dors

Alida Dors is één van de pioniers van de hiphop-dans in Nederland. Door te werken op het snijvlak van tekst, dans, performance en muziek, heeft ze als theatermaker en choreograaf (inter)nationaal een goede reputatie en een stevig netwerk opgebouwd.                                                                                 

Met haar werk creëert Alida avontuurlijke interdisciplinaire dance-chronicles met invloeden uit hiphop en moderne dans – sociaal en politiek bewust, urgent en relevant. Alida bevraagt de norm in de gevestigde theater- en danswereld. Als maker en als artistiek directeur van Theater Rotterdam streeft ze naar meerstemmigheid, en werkt ze actief aan het afbreken van de schotten tussen publieken, makers en disciplines

 Alida Dors bij Theater Rotterdam seizoen 22-23

Vanaf 9 november kun je Primisi zien in grote zalen door heel het land. Primisi is het eerste stuk voor de grote zaal dat Alida Dors sinds haar aantreden als artistiek directeur van Theater Rotterdam presenteert. Primisi analyseert de fysieke herinnering aan liefde die tekortschiet, die moeizaam is, en vraagt hoe we onszelf kunnen toestaan om compassie te voelen, en verbinding. In de geest van de Zwarte feministische denker bell hooks, nodigt Primisi je uit om los te laten. Laat je door commercie bepaalde definities van liefde los, je idee van liefde als machtsspel, je cynisme.                                                           

The Story of Travis is een nieuwe toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry uit 1959. In poëtische monologen, herkenbare familiesituaties en spirituele dialogen bevraagt de voorstelling de burden of the black dream en hoe het is om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden. De door gastmaker Romana Vrede geregisseerde theatervoorstelling, met choreografie van Alida Dors en gecoproduceerd door Well Made Productions, is te zien vanaf 7 maart 2023.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof