Home Nieuws

Dit zijn de genomineerden van de Innovatieprijs


25 April 2022

De genomineerden van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht zijn vandaag bekendgemaakt! Afgelopen maand konden dansprofessionals en -liefhebbers choreografen voordragen om kans te maken op deze vernieuwde stimuleringsprijs. Uit de meer dan honderd inzendingen heeft een 7-koppige jury bestaande uit dans- en cultuurprofessionals uiteindelijk drie makers geselecteerd.   

De genomineerden voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022 zijn:  

Simon Bus, Jordy Dik en Mohamed Yusuf Boss.   

De prijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 30 september 2022 in Theater aan het Vrijthof.   

De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht.  

Vanaf dit jaar zal de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht voor het eerst worden uitgereikt. Nieuw is de prijs echter niet. Eerder dit jaar werd er vanuit de Nederlandse Dansdagen besloten de twee bestaande festivalprijzen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek, samen te voegen tot een prijs. De Innovatieprijs brengt nog steeds actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk talent van voor het voetlicht, maar laat het onderscheid tussen jong en volwassen publiek vervallen. Hiermee worden alle makers die in aanmerking komen voor deze prijs op een gelijkwaardige positie gezet. Het beschikbare geldbedrag wordt verdubbeld naar €20.000,- om de winnaar meer slagkracht te geven in het produceren van zijn ideeën.  Het nieuwe werk of creatieproces zal tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 voor het eerst worden gepresenteerd.  

De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht. 

De genomineerden 

Simon Bus, begint na het zien van een clip van Run-DMC op zijn twaalfde met breaken. Sinds 2002 maakt hij deel uit van breakdance crew ‘Trashcan Heroes’, waarmee hij meedoet aan zoveel mogelijk battles in binnen- en buitenland. Simons onderzoekende manier van kijken en bewegen wint steeds meer terrein op de traditionele opvatting van breakdance. Langzamerhand schuift zijn stijl op richting ‘experimental’ en wordt hij een regelrechte vernieuwer van het genre. In 2018 begint hij zich aan het makerschap te wijden. Ook daarin blijft hij experimenteren met urban dansvormen als house en breakdance. Vanuit zijn eigen hyperflexibiliteit keert hij deze vormen binnenstebuiten en ondersteboven en weet hij ook zijn dansers daarin te stimuleren. Zo ontstaat een heel eigen bewegingstaal die op haar beurt ook weer inspireert tot specifieke vormgeving en belichting. Startend vanuit verhalende thema’s zet Simon beweging in om ruimte te creëren voor associaties en komt hij tot abstracties die rust geven en tegelijkertijd uitnodigen tot verontrusting. Virtuositeit en extreme fysieke mogelijkheden blijken daarbij steeds opnieuw een bron van humor en betrekkelijkheid. 

Jordy Dik, is een Rotterdamse community artist en choreograaf die graag met allerlei verschillende soorten mensen (dans)kunst wil maken. Tijdens zijn opleiding aan CodartsDocent Dans in Rotterdam kwam hij in aanraking met het begrip ‘Community Arts’ en raakte op slag verliefd. Hoe door middel van actieve kunstbeoefening wederzijds begrip, openheid, creativiteit en wederkerigheid ontstond tussen ogenschijnlijk zeer verschillende mensen, die normaal niet zo snel met beweging in aanraking kwamen, was voor hem het moment dat hij begreep wat zijn pad in het leven kon worden. 

Jordy’s voorstellingen kenmerken zich door een krachtige, poëtische en maatschappelijk geëngageerde taal, waarin iedere performer bestaansrecht ervaart en deze enkel in volledige overgave kan en wil delen met een publiek. Jordy is circa drie jaar geleden verliefd geworden op de authentieke en kleurrijke spelers van Theaterwerkplaats Tiuri (mensen met een cognitieve beperking). Zijn sociaal-artistieke werkwijze bleek hier een schot in de roos. Jordy is sinds de oprichting huischoreograaf van Compagnie 21 en geeft daarmee invulling aan de artistieke koers van dit reizende inclusieve gezelschap. 

Mohamed Yusuf Boss, is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Mohamed’swerk vertrekt vanuit de hiphop en het ‘each one teach one’ principe. Vanuit het initiatief X_YUSUF_BOSS creëert Mohamed samen met creatief producent Mark Fischer een huis voor verhalen. Een plek waar ruimte is voor ieders verhaal. Startend vanuit dans slaan ze bruggen tussen disciplines én tussen gemeenschap en individuen, met als kern de zoektocht naar gedeelde menselijkheid.

In 2019 won Mohamed Yusuf Boss de Groninger Talentprijs van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Na de voorstellingen SHAN (2016), AFAR (2019) & KÓW (2020) ging de voorstelling LÍX in oktober 2021 in première. Met deze voorstelling won hij onlangs de BNG Bank Dansprijs

Nederlandse Dansdagen Gala 

De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht wordt uitgereikt tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 30 september in Theater aan het Vrijthof. Een feestelijke avond waar, naast de Innovatieprijs, ook de prestigieuze VSCD Zwanen worden uitgereikt. Het Gala wordt omlijst door diverse optredens van oud prijswinnaars, toonaangevende makers, nieuw talent en verrassende gasten.  

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof