Home Nieuws

Nominatieronde Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht van start


8 Februari 2023

Vanaf vandaag is het mogelijk choreografen voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht te nomineren. 
Nomineren kan via deze link.  

Sjoerd Derine

Vorig jaar voegde de Nederlandse Dansdagen de twee festivalprijzen (Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek) samen tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. De prijs brengt actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk talent voor het voetlicht en richt zich op alle disciplines binnen de Nederlandse danssector. Het beschikbare geldbedrag is €25.000,- en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.

Welke choreograaf nomineer jij? 
De Nederlandse Dansdagen roept dansliefhebbers en dansprofessionals op om choreografen te nomineren voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Welke opkomende choreograaf weet jou te verrassen en te raken met zijn/haar werk? Wie verdient volgens jou een zetje om nieuw werk te creëren en dit tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024 in première te laten gaan?  

Belangrijke criteria zijn dat de choreografen al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. Zowel choreografen die zelfstandig producties maken, als choreografen die werk creëren bij gezelschappen kunnen worden voorgedragen. Een voorwaarde is wel dat zij al enige tijd in Nederland werkzaam zijn. Ook choreografen die in eerdere jaren zijn voorgedragen of genomineerd, mogen opnieuw meedingen naar de prijs. Eerdere winnaars zijn uitgesloten van de nominaties. 

Een jury nomineert uit de inzendingen uiteindelijk drie makers die hun idee voor een nieuwe voorstelling zullen pitchen. De choreograaf met het beste, meest innovatieve idee gaat met de prijs naar huis en kan aan de slag met het creëren van een nieuw werk. In aanloop naar het première moment tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024, krijgt de winnende maker ook een plek op de festivals schrit_tmacher en The Notorious IBE. 

Nomineren kan via deze link.  

Winnaar 2022 – Simon Bus 
Simon Bus won in 2022 de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Zijn nieuwe werk IRL>URL zal in 2023 in première gaan tijdens de Nederlandse Dansdagen. Op 18, 19, 25 en 26 maart aanstaande zal Simon Bus te zien zijn tijdens schrit_tmacher Festival in het kader van Co-Laboration

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof