Home Nieuws

Nominatieronde nieuwe Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen gestart


24 Februari 2022

De Nederlandse Dansdagen maakt vandaag bekend dat het de twee bestaande festivalprijzen samenvoegt tot één stimuleringsprijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Vanaf vandaag is het tevens mogelijk choreografen voor deze nieuwe prijs te nomineren.

De Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. Sinds 2007 reikt het de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht uit aan een talentvolle en veelbelovende choreograaf. In 2017 werd hier de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek aan toegevoegd, met als doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een jong publiek in Nederland.

De Nederlandse Dansdagen voegt deze twee festivalprijzen vanaf de aankomende jubileumeditie in 2022 samen tot één prijs, de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. De prijs brengt nog steeds actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk talent voor het voetlicht, maar laat het onderscheid tussen jong en volwassen publiek vervallen. Hiermee vinden de makers van de toekomst in deze prijs een gelijkwaardige positie. Deze samenvoeging verscherpt daarmee ook de focus hoe makers binnen hun ontwikkeling zich verhouden tot het publiek dat ze bereiken. 

De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.

Welke choreograaf nomineer jij?

De Nederlandse Dansdagen roept dansliefhebbers en dansprofessionals op om choreografen te nomineren voor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Welke opkomende choreograaf weet jou te verrassen en te raken met zijn/haar werk? Wie verdient volgens jou een zetje om nieuw werk te creëren en dit tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 aan het grote publiek te presenteren? Belangrijke criteria zijn dat de choreografen al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. Zowel choreografen die zelfstandig producties maken, als choreografen die werk creëren bij gezelschappen kunnen worden voorgedragen. Een voorwaarde is wel dat zij al enige tijd in Nederland werkzaam zijn. Ook choreografen die in eerdere jaren zijn voorgedragen, mogen opnieuw meedingen naar de prijs.

Een jury nomineert uit de inzendingen uiteindelijk 3 makers die hun idee voor een nieuwe voorstelling zullen pitchen. De choreograaf met het beste, meest innovatieve idee gaat met de prijs naar huis en kan aan de slag met het creëren van zijn/haar werk.

Nomineren kan nog tot 30 maart via deze link.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof