Home Nieuws

Nieuwe samenwerkingen Virtual Residenties 2021


22 Juli 2021

De Nederlandse Dansdagen is trots om te kunnen melden dat het in het kader van het project Virtual Residencies een bijzondere samenwerking aangaat met drie partners in talentontwikkeling. Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant dragen ieder een of meerdere makers aan uit de door hen ondersteunde groep choreografen, die voor het festival in 2021 een nieuw, online werk zullen maken ten behoeve van dit bijzondere project.

De Nederlandse Dansdagen is het jaarlijkse festival waar de Nederlandse dans in al zijn vormen in én vanuit Maastricht wordt gepresenteerd. Een van de speciale festivalprojecten die vorig jaar is ontstaan als reactie op de corona pandemie is Virtual Residencies. Choreografen experimenteren met nieuwe presentatievormen die resulteren in werk dat digitaal en online met het publiek gedeeld zal worden. Met het oog op de langdurige impact van de pandemie en de onomkeerbare digitaliseringslag die daaruit is ontstaan, wil de Nederlandse Dansdagen het project over meerdere jaren continueren.

Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen in 2021 samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen: Moving Futures (een samenwerkingsverband van Dansateliers Rotterdam, DansBrabant, ICK Artist Space, De Nieuwe Oost en Random Collision), Korzo (in samenwerking met Nederlands Dans Theater) en PLAN Talentontwikkeling Brabant (een samenwerking tussen HZT, Circolo, Theater De Nieuwe Vorst, DansBrabant, United Cowboys, Parktheater, Theaterfestival Boulevard, Artemis, Festival Cement, Podium Bloos) met Corpo Máquina als externe partner.

Elk van hen heeft een of meerdere makers voorgesteld. In de invulling van hun residentie zijn zij geheel vrij, behalve dat het moet leiden tot een presentatie via een digitaal medium.

De volgende makers zijn geselecteerd:

  • Antonin Rioche (Korzo)

  • Evangelos Biskas (Corpo Máquina)

  • Jija Sohn (DansBrabant)

  • Ruben Chi (De Nieuwe Oost)

Het project Virtual Residencies werd in 2018 door de Nederlandse Dansdagen geïnitieerd als een onderzoek naar co-creatie op afstand, waarbij de makers gebruik maken van digitale media. Onderzocht werd welke problemen zich hierbij voordeden, en welke nieuwe kansen erdoor werden ontsloten. De betrokken makers waren toentertijd Hilde Elbers en Heather Ware. Het concept kwam van DansBrabant, die tevens coproducent was.

In 2020 werd het project in reactie op de Coronacrisis omgevormd. De geselecteerde makers kregen een opdracht die met opzet breed geformuleerd was: iets te creëren voor een digitaal platform. Zo hielden zij de artistieke vrijheid om hun eigen urgenties te volgen en out-of-the-box te werken. Tijdens de geheel online gehouden editie van de Nederlandse Dansdagen in 2020 werden Virtual Residencies gepresenteerd van Ann Van den Broek, David Middendorp, Peter Leung en Redo Ait Chitt en Dominique Vleeshouwers. De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, Connor Schumacher en Cecilia Moisio, hebben hun initiële live-concept op verzoek van de Dansdagen omgezet naar een digitale vorm.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof