Home Programma

Imre en Marne van Opstal & Damien Jalet

Dans op film: Baby Don't Hurt Me & Mist

5 Oktober | 20:30 - 21:30
€10.00 (Regulier) €8.00 (Lumiere Passie) €6.00 (Student/CJP/-16)
Bestel tickets

Rahi Rezvani 2017

In dit ‘filmduet’ van Nederlands Dans Theater zie je naast Baby don’t hurt me van Imre en Marne van Opstal, Mist van Damien Jalet. Mist was Jalet’s debuutcreatie voor NDT 1 en kon door de coronacrisis niet doorgaan. Daarom is de choreografie prachtig gefilmd door Rahi Rezvani.  

Baby Don’t Hurt Me – Imre van Opstal en Marne van Opstal

De van oorsprong Limburgse broer en zus Marne en Imre van Opstal behoren tot de meest spannende en gewilde nieuwe danschoreografen ter wereld. Met wortels in een dansersfamilie, begonnen ze hun professionele carrière bij Nederlands Dans Theater (NDT). Beide actief als topdansers tot 2020, daarna volledig gefocust op choreografie en het maken van cutting edge, hedendaagse dansvoorstellingen. Hun werken onderzoeken identiteit, seksualiteit, gender, liefde en wat dit betekent in onze hedendaagse wereld. Take Root, een NDT 1-productie, werd in 2019 genomineerd voor een Zwaan voor beste dansproductie.

In 2021 creëerden ze voor NDT 1 Baby don’t hurt me. Dit werk is ontstaan vanuit authentieke pogingen van elke danser om een intiem verhaal te vertellen. Baby don’t hurt me onderzoekt hoe hun persoonlijke ervaringen en perspectieven onderdeel worden van hun rol als danser. Thema’s als identiteit, seksualiteit, liefde en gender worden naar waarheid uitgediept en vormgegeven.

Maar hoe kunnen we, met een intieme vraag als beginpunt, iets uitdrukken dat ons allemaal aangaat? Kan het persoonlijke universeel worden?

Wanneer je jouw hart op de tong draagt, loop je het risico om pijnlijk veroordeeld of onbegrepen te worden. Deze kwetsbaarheid is een van die dingen die we allemaal gemeen hebben.

Hoeveel kunnen we delen?

Wat is liefde?

'Baby don't hurt me' - Imre van Opstal and Marne van Opstal (NDT 1 | Shadow's Whispers)

Mist – Damien Jalet (voor Nederlands Dans Theater 1)

Mist is het NDT-debuut van de Belgisch-Franse choreograaf Damien Jalet, wiens creaties visueel verbluffend en kinetisch zijn en ons tot nadenken brengen. Jalet creëerde Mist, een multidisciplinaire dansfilm, in nauwe samenwerking met de Japanse beeldend kunstenaar Kohei Nawa en videograaf Rahi Rezvani.

Mist, metaforisch en metamorfisch, werd gemaakt te midden van de COVID19-pandemie en geef een gevoel van overgave aan de omgeving, terwijl het een transcendente schoonheid vindt die de kijkers in een hypnotiserende toestand brengt.
Na Jalets en Nawa's veelgeprezen stukken VESSEL en PLANET [wanderer], gebruikt Mist de confrontatie van lichamen met verschillende materialen om de constante vormverandering van het leven te onthullen, en verkent het een luminale ruimte tussen wetenschap en mythologie. Mist is geïnspireerd op het fenomeen van mistbanken die vaak worden geassocieerd met Nederland, waar de film is gemaakt en opgenomen, en verkent de vluchtige ruimte tussen werkelijkheid en luchtspiegeling door middel van een lichamelijkheid die doet denken aan de dynamiek van verdampend, condenserend en vallend water. De achttien bijna naakte dansers van NDT 1 gebruiken verschillende soorten mist via Nawa's interactieve en minimale set, en interageren, versmelten, verschijnen en verdwijnen door dampen die soms doen denken aan vuur, vulkaanuitbarstingen onder water, orkanen, watervallen, wolken, rivieren of sneeuwlawines. Het werk doet tevens denken aan de stijl van Italiaanse Renaissance schilderijen, en in het bijzonder aan Leonardo da Vinci’s sfumato-techniek die de grenzen van het onderwerp en zijn omgeving doet vervagen. Geïnspireerd door verschillende mythen over de transmigratie van de zielen na de dood en het Japanse Shinto-geloof, krijgt Jalet's viscerale, vleselijke maar spookachtige choreografie een nieuwe intieme dimensie door de lens van de Iraanse cinematograaf Rahi Rezvani en het lichtontwerp van Urs Schonenbaum.

"Gefilmd met een haarscherpe camera is de mist bijna tastbaar. De textuur van de huid van de danseres is haarfijn in beeld gebracht." - Trouw

Rahi Rezvani

Mist - Damien Jalet (NDT 1 | Mist film premiere)

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof