Home Locaties

Opera Zuid Malpertuis


Malpertuisplein 60
6217CD Maastricht

+31 43 321 0166
https://operazuid.nl

Route (Google maps)

Sinds 2003 zit Opera Zuid gehuisvest in Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Raadkerk, beter bekend als de Malpertuiskerk. Een bijzondere locatie die in 1966 uit een unieke samenwerking door architect Jean Huysmans en kunstenaar Albert Troost tot stand is gekomen. Het resultaat een wandvullende, deels figuratieve en deels geabstraheerde glas-in-loodraam. De vier kerkwanden zijn op elkaar afgestemd en vormen samen een gesloten geheel. De altaarzijde geeft ruimte aan de scheppende hand, het ontstaan van de cirkel van de zon (de noord-oost wand), vandaag ook vliegen de gecreëerde vogels de naastgelegen wand van de aarde binnen (zuid-oost zijde). De eerste mensen schuilen er en het eerste drama vindt plaats. Tegenoverliggend, de wand van de niet-aarde (noord-west), met de drijvende symbolen van de evangelisten, overmatig groot. De wakende engel (zuid-west wand) met zijn vleugel over de gehele breedte van de wand gestrekt, sluit het vierkant af. 

Tijdens de jubileum editie van de Nederlandse Dansdagen zal Opera Zuid Malpertuis de locatie zijn voor de befaamde voorstelling van Krisztina de Châtel, Föld. Het stuk dat in première ging in juni 1985 zal 1 en 2 oktober 2022 als afsluiter van de Tour te zien zijn in de Maplertuiskerk. De Uitgelezen locatie voor dit stuk waar toeschouwers om het tafereel heen plaats zullen nemen om de dansers hun gevecht met moeder natuur aan te zien gaan.   

Toegankelijkheid 

De zaal is rolstoeltoegankelijk. Er zijn helaas geen rolstoeltoegankelijke sanitaire voorzieningen. Voor het reserveren van een rolstoelplek kunt u contact opnemen met de UITbalie van het Theater aan het Vrijthof, + 31 43 350 55 5.  

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof