Home Programma

Meesterwerken

Introdans, Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater en LeineRoebana

1 Oktober | 20:00 - 22:30
Theater aan het Vrijthof   Papyruszaal
€40.00 (Regulier)
Bestel tickets

Hans Gerritsen

Tijdens Meesterwerken brengen we samen met de topgezelschappen van Nederland een ode aan de ‘Meesters van de Nederlandse dans’.  Tijdens een afwisselend programma, gepresenteerd door Evita de Roode, vieren we de jubilea van Hans van Manen, Jirí Kyilán, en het gezelschap van Andrea Leine en Harijono Roebana en zien we werk van meesters Mauro Bigonzetti en Sidi Larbi Cherkaoui.

Op 11 juli 2022 werd de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, 90 jaar. Het Nationale Ballet viert dat uitgebreid, met een festival én een tournee door Nederland, waaronder een optreden tijdens de Nederlandse Dansdagen.

Nederlands Dans Theater (NDT) viert de 75e verjaardag van Jiří Kylián en brengt een bijzonder werk van deze topchoreograaf naar Maastricht. NDT 1 danst Gods and Dogs, de 75ste choreografie van Kylián, oorspronkelijk gecreëerd voor NDT 2, en tevens bekroond met de Zwaan voor beste dansproductie 2009. 

Andrea Leine en Harijono Roebana behoorden tot de generatie van choreografen die in het begin van de negentiger jaren het gezicht van de Nederlandse dans veranderde. Hun fascinatie voor de complexe relatie tussen dans en muziek vormde in de daaropvolgende 30 jaar de rode draad binnen een zeer herkenbaar oeuvre. Het voortschrijdende inzicht in deze relatie verbindt hen met erkende meesters in muzikaliteit als Jiří Kylián en Hans van Manen, met wie zij deze avond delen. Tijdens Meesterwerken tonen zij een fragment uit STORM waar vitale emoties, ordening, dans en muziek elkaar ontmoeten in een stormachtige choreografie met zes dansers en drie musici.

Introdans brengt werk van twee meesters naar Maastricht: Mauro Bigonzetti en Sidi Larbi Cherkaoui. 
Choreograaf Mauro Bigonzetti werkt met vooraanstaande gezelschappen binnen en buiten Europa. Tot de vele buitenlandse gezelschappen die werken van hem dansen, behoren onder meer het Bolsjoi Ballet in Moskou, het New York City Ballet en het English National Ballet. Rossini Cards is een voorbeeld van Bigonzetti’s barokke stijl, waarin de klassieke techniek basis is voor een moderne choreografie, op muziek van de beroemde Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792-1868). 
In Harbor Me van Sidi Larbi Cherkaoui zijn drie dansers op zoek naar een veilige haven. Het toneelbeeld doet denken aan een zeehaven tijdens eb, met de drie dansers dansend in het slib. Vol weemoed en gemiste samensmeltingen. Een nieuw pareltje uit de Introdans-schatkist.

Meesterwerken is het enige moment in het jaar waarop ‘onze’ topgezelschappen op één podium te bewonderen zijn. Een uniek moment wat u niet mag missen! 

Aanbevolen

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof