Home Programma

Manuel Liñán & Susanne Marx

STEFFA

2 Oktober | 14:00 - 15:00
€16.00 (Regulier)
Bestel tickets

Eric van Nieuwland

Let op! Locatie is niet op loopafstand. Bustickets kunnen gekocht worden via de 'bestel tickets' knop hierboven. Opstapplaats bushalte Kommel

Flamencoster Manuel Liñán kruipt in de huid van Steffa Wine 

In STEFFA kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres en balletpedagoge Steffa Wine. Steffa Wine maakte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog furore als flamencodanseres en was in heel Nederland tot in 1944 op tournee met haar Spaansche Dansavonden. Dat werd haar na de oorlog niet door iedereen in dank afgenomen. STEFFA is een re-enactment van haar controversiële voorstellingen die in WOII in de stadsschouwburgen plaatsvonden. 

Manuel Liñán danst de worsteling van Steffa Wine met haar verleden en eerzucht, en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. Twee enerverende uiteenlopende levens kruisen elkaar imaginair in deze re-enscenering. STEFFA is een caleidoscopische voorstelling in een decor van bijzonder archiefmateriaal in een originele soundscape van Kirsten Schötteldreier en Salvador Breed met live flamencozang en -gitaar van María Marín en Francisco Vinuesa. 

Manuel Liñán maakt internationaal furore met zijn prikkelende gender-overstijgende shows, hij verbeeldt in deze voorstelling het roerige leven van een markante schippersdochter uit Groningen. Wat maakt iemands identiteit? En hoe ver ga je, in je wens naar roem, om jezelf vorm te geven in een bedreigende omgeving? Manuel Liñán onderzoekt aan de hand van Steffa Wine’s biografie het ontplooien van de menselijke identiteit. 

Manuel Liñán (1980) is een internationaal gelauwerde ster, een virtuoze, innemende flamencodanser en choreograaf. In 2018 ontving Liñán de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur. Hij groeide op in het Zuid-Spaanse Granada in een sociaal conservatieve omgeving, waar zijn optredens als vrouwelijke interpretator bepaald niet werden toegejuicht. Liñán onderzoekt in de flamencowereld de traditionele rolpatronen en draait deze op organische wijze om in zijn succesvolle shows. Hij wordt inmiddels gezien als een trendsetter in nieuwe vormen van flamencodans. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder. Hij is de ideale danser voor deze voorstelling. 

Marjon Broeks

Susanne Marx is choreograaf, dansdocent en onderzoeker. Ze studeerde aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan Das Arts in Amsterdam. Ze produceert theater en dans, vaak in samenwerking met andere theatermakers en kunstenaars uit andere disciplines. Ze is docent en onderzoeker aan de Theaterschool Amsterdam en Artez, Arnhem. In 2019 tot en met 2021 creëerde ze het dansproject Gulliver, een kinderrevolutie in samenwerking met ICK en het Stadstheater ITA van Amsterdam. In 2015 werkte ze als choreograaf bij de Deutsche Oper in de productie Gianni van Martin Butler. In 2011 ging Meisje Loos in première op Julidans in Amsterdam en toerde tot en met 2013 in Europa.  

Susanne Marx maakte in 1989 een documentaire over Steffa Wine voor de regionale omroep SALTO. In de documentaire danst Wine in haar studio en filosofeert -bijna hallucinerend-over haar visie op flamenco. 

‘’Mijn fascinatie voor Steffa Wine gaat over uitersten. Ik word aangetrokken door de kracht en eenduidigheid van Steffa’s overtuigingen, die geen twijfel toelaten. Haar autoritaire leerstijl, zoals ik die meemaakte, zit ook in mij en roept aantrekking en afstoting op. Wine was serieus en had hoge verwachtingen van dans. Maar ze brak ook weerstand door leerlingen te kleineren. Nog steeds voel ik het zachtjes tikken met de stok op mijn niet correct slingerende flamenco vingers.’’- Susanne Marx  

Schijfster Suzanna Jansen weet ik haar bestseller Ondanks de zwaartekracht op bijzondere wijze, het leven van Steffa in verband te leggen met de levens van architect Cornelis van Eesteren en haar eigen komaf. Voor liefhebbers van het boek is deze voorstelling een must-see.

Credits

regie & choreografie | Susanne Marx
dans & choreografie | Manuel Liñán
zang | María Marín
gitaar | Francisco Vinuesa
videodesign | Helle Lyshøj
muzikale leiding | Kirsten Schötteldreier
kostuums | Sasja Strengholt
sounddesign | Salvador Breed, Kirsten Schötteldreier
techniek | Martin Kaffarnik
adviezen | Ernestina van de Noort, Peter van der Hoop

In samenwerking met Flamenco Biënnale Nederland

Aanbevolen

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof