• Menu
Over de Dansdagen

Dansprijzen

Prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de Zwanen

Festival de Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en de prestigieuze Zwanen brengen elk afzonderlijk én in gezamenlijkheid de actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht. De prijzen worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in het bijzijn van makers en dansers, genomineerden en winnaars én het danspubliek uitgereikt én gevierd.

Nomineer een choreograaf voor de Prijzen van de Nederlandse Dansdagen 2020
Deel als dansliefhebber of -professional uit het Nederlandse dansveld jouw expertise en kennis en nomineer een choreograaf voor (een van) onze twee festivalprijzen; de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020
Door de onzekere periode als gevolg van de corona-crisis hebben we de nominatieperiode verlengd. De festivalprijzen worden tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal op donderdag 1 oktober bij de Avond van de Nederlandse dans uitgereikt. 
Zowel het danspubliek als professionals kunnen nominaties voordragen. Uit alle nominaties wordt een top drie samengesteld. Een jury kiest de uiteindelijke winnaars. De prijs bestaat uit een financiële bijdrage voor een nieuw te creëren werk. Deze productie gaat tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2021 in première.

Stuur vóór vrijdag 3 juli jouw nominatie naar info@nederlandsedansdagen.nl. Vermeld de naam/namen van de choreograaf/choreografen plus een korte motivatie.

De nominaties die in maart ingestuurd zijn blijven natuurlijk gewoon staan!

Criteria voor nominatie & de Prijzen
- De choreografen hebben:
              - Al een aantal in het oog springende projecten gerealiseerd 
              - Nog geen 4-jarige landelijke structurele subsidie ontvangen
- Zowel choreografen die zelfstandig producties maken, als choreografen die werk creëren bij gezelschappen kunnen worden voorgedragen. 
- De choreografen zijn al enige tijd in Nederland werkzaam.
- Choreografen die in eerdere jaren zijn voorgedragen, mogen opnieuw meedingen naar de prijs.

Lees hier over de winnaars van 2019

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. De genomineerden worden door professionals uit het dansveld aangedragen, een jury kiest de winnaar. Met de prijs van 10.000 euro, die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Maastricht, kan de winnende maker een nieuw werk ontwikkelen. Dit zal tijdens de volgende editie van de Nederlandse Dansdagen in première gaan.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek is eveneens een stimuleringsprijs voor choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. Deze prijs heeft als doel de innovatie van dans voor het jonge publiek van 4 tot 18 jaar in Nederland te stimuleren.

De Zwanen 
De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars’ van de Nederlandse dans zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd. Door het abrupte einde van het theaterseizoen 2019-2020 heeft de VSCD, in samenspraak met de jury’s en de betrokken festivals besloten dit jaar geen VSCD-prijzen uit te reiken. Wel zullen er makers/gezelschappen met voorstellingen die plaatsvonden in eerste het deel van het seizoen tot februari/maart 2020 genomineerd worden. De genomineerde maken volgend jaar nog steeds kans op een felbegeerde Zwaan! 

 

De Nederlandse Dansdagen zoekt juryleden voor de festivalprijzen!

Ben jij werkzaam in de danssector? Heb je daarbij al een aantal jaren ervaring en ook nog eens een inclusieve kijk op kunst en cultuur? En zou je jouw kennis en expertise in willen zetten om nieuw talent een kans te bieden? Meld je dan nu aan als jurylid voor een van de Nederlandse Dansdagen Festivalprijzen: de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 of de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020.

Planning
Mocht jij je aan willen melden als jurylid, houd dan rekening met de volgende dagen waarop je beschikbaar moet zijn:
- Pitch Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht (plus 1 week van tevoren pitches al doorlezen): 15 september 2020
- Pitch Prijs Nederlandse Dansdagen Jong Publiek (plus 1 week van tevoren pitches al doorlezen): 16 september 2020

Aanmelden
Stuur vóór vrijdag 3 juli een mail naar ilona@nederlandsedansdagen.nl en vermeld hierin:
- Je naam
- Emailadres + telefoonnummer
- Waar je werkzaam bent
- Voor welke prijs je je als jurylid in wilt zetten
- Een korte motivatie 

Na een zorgvuldige afstemming van de gehele jury ontvang je een bericht. 
Dank je wel alvast voor je tijd en je expertise!

 

Genomineerden VSCD Dansprijzen (Zwanen) 2019

Alle nieuwtjes over de Nederlandse Dansdagen rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

Privacy & Cookies

test test