• Menu
Over de Dansdagen

Dansprijzen

Prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de Zwanen

Festival de Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en de prestigieuze Zwanen brengen elk afzonderlijk én in gezamenlijkheid de actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht. De prijzen worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in het bijzijn van makers en dansers, genomineerden en winnaars én het danspubliek uitgereikt én gevierd.

 Prijzen van de Nederlandse Dansdagen 2020

We trappen Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal af met de Avond van de Nederlandse Dans op donderdag 1 oktober om 20:00. Tijdens deze bijzondere avond waarin we met toonaangevende gasten terugkijken en vooruitblikken op de ontwikkeling van de Nederlandse dans, worden tevens de Festivalprijzen 2020 uitgereikt. De genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 en Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020 zijn bekend. Met de stimuleringsprijzen kunnen de winnaars een nieuw werk initiëren en ontwikkelen, dat volgend jaar tijdens het festival in première gaat. 

De genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020: Gil Gomes Leal, Roshanak Morrowatian en Cherish Menzo.
De genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020: Nastaran Razawi Khorasani, Anne-Beth Schuurmans en Ryan Djojokarso.

De VSCD nominaties Zwaan 

Door het abrupte einde van het theaterseizoen 2019-2020 heeft de VSCD, in samenspraak met de jury’s en de betrokken festivals besloten dit jaar geen VSCD-prijzen uit te reiken. Wel zullen er makers/gezelschappen met voorstellingen die plaatsvonden in eerste het deel van het seizoen tot februari/maart 2020 genomineerd worden. De genomineerde maken volgend jaar nog steeds kans op een felbegeerde Zwaan! De genomineerden worden bekend gemaakt tijdens de Avond van de Nederlandse Dans. 

Lees hier over de winnaars van 2019

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. De genomineerden worden door professionals uit het dansveld aangedragen, een jury kiest de winnaar. Met de prijs van 10.000 euro, die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Maastricht, kan de winnende maker een nieuw werk ontwikkelen. Dit zal tijdens de volgende editie van de Nederlandse Dansdagen in première gaan.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek is eveneens een stimuleringsprijs voor choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. Deze prijs heeft als doel de innovatie van dans voor het jonge publiek van 4 tot 18 jaar in Nederland te stimuleren.

De Zwanen 
De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars’ van de Nederlandse dans zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd. 

 

Genomineerden VSCD Dansprijzen (Zwanen) 2019

Beleef de top van de Nederlandse dans vanuit je eigen huiskamer. Meld je nu aan voor Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal.

Privacy & Cookies

test test