• Menu
Over de Dansdagen

Dansprijzen

Prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de Zwanen

Festival de Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en de prestigieuze Zwanen brengen elk afzonderlijk én in gezamenlijkheid de actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht. De prijzen worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in het bijzijn van makers en dansers, genomineerden en winnaars én het danspubliek uitgereikt én gevierd.

Lees hier over de winnaars van 2019

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. De genomineerden worden door professionals uit het dansveld aangedragen, een jury kiest de winnaar. Met de prijs van 10.000 euro, die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Maastricht, kan de winnende maker een nieuw werk ontwikkelen. Dit zal tijdens de volgende editie van de Nederlandse Dansdagen in première gaan.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek is eveneens een stimuleringsprijs voor choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. Deze prijs heeft als doel de innovatie van dans voor het jonge publiek van 4 tot 18 jaar in Nederland te stimuleren.

De Zwanen 
De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars’ van de Nederlandse dans zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd. Goed om te weten: dit jaar wordt ook een Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die met zijn of haar werk een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De laatste choreograaf die deze prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen is Ed Wubbe in 2017.

 

Genomineerden VSCD Dansprijzen (Zwanen) 2019

Alle nieuwtjes over de Nederlandse Dansdagen rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

Privacy & Cookies