• Menu
Over de Dansdagen

Dansprijzen

Prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de Zwanen

Festival de Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en de prestigieuze Zwanen brengen elk afzonderlijk én in gezamenlijkheid de actuele ontwikkelingen en uitzonderlijk danstalent voor het voetlicht. De prijzen worden vrijdag 4 oktober tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in het bijzijn van makers en dansers, genomineerden en winnaars én het danspubliek uitgereikt én gevierd.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. De genomineerden worden door professionals uit het dansveld aangedragen, een jury kiest de winnaar. Met de prijs van 10.000 euro, die beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Maastricht, kan de winnende maker een nieuw werk ontwikkelen. Dit zal tijdens de volgende editie van de Nederlandse Dansdagen in première gaan.

Genomineerd zijn:
Connor Schumacher
Wubkje Kuindersma
Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter

Jury: Ronald Wintjens (festivaldirecteur), Helmy Koolen (manager Economie en Cultuur Gemeente Maastricht), Peggy van Sebillen (algemeen directeur Zuiderlicht), Hicham Khalidi (directeur van de Van Eyck), Mirjam van der Linden (dansjournalist en eigenaar to|taal) en Lisa Reinheimer (journalist en programmamaker bij Dans & Performance)

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek is eveneens een stimuleringsprijs voor choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. Deze prijs heeft als doel de innovatie van dans voor het jonge publiek van 4 tot 18 jaar in Nederland te stimuleren.

Genomineerd zijn:
Cecilia Moisio
Anne Suurendonk
The Ruggeds

Jury: Ronald Wintjens (festivaldirecteur), Marco Gerris (artistiek leider ISH Dance Collective), Diana Herz (programmeur Theater aan het Vrijthof) en Wendy Lubberding (journalist/recensent Theatermaker, schrijver en vertaler Wendy Translates)

De Zwanen van 2019
De Zwanen zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze ‘Oscars’ van de Nederlandse dans zijn al sinds 2003 verbonden aan de Nederlandse Dansdagen. Alle genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers hebben in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd. Goed om te weten: dit jaar wordt ook een Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die met zijn of haar werk een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De laatste choreograaf die deze prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen is Ed Wubbe in 2017.

Genomineerd voor de Zwaan 2019 voor meest indrukwekkende dansprestatie zijn:
Redouan Ait Chitt; REDO – Shailesh Bahoran
Adi Amit; BROOS – Conny Janssen Danst
Chloé Albaret; Start to Finish – Sol León & Paul Lightfoot (Nederlands Dans Theater)

Genomineerd voor de Zwaan 2019 voor meest indrukwekkende dansproductie zijn:
Take Root – Imre van Opstal en Marne van Opstal (voor Nederlands Dans Theater)
The Way You Sound Tonight – Arno Schuitemaker
Black Memories – AYA, Tafel van Vijf en BackBone

De VSCD-Dansjury 2019 bestaat uit: Rob van Steen (voorzitter en directeur Theaters Tilburg), Leo Spreksel (oud artistiek leider Korzo), Violien Vocks (programmeur Parkstad Limburg Theaters), Brigitte De Goeij (De Goeij Cultuur en Zaken), Jasper Weck (marketing & programmering Theater de Veste), Swantje Schäuble (danser), Judith Blankenberg (programmeur Grand Theater Groningen) en Marcelle Schots (danscriticus)

Genomineerden VSCD Dansprijzen (Zwanen) 2019

Alle nieuwtjes over de Nederlandse Dansdagen rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

Privacy & Cookies