Home Programma

Cinedans

Presentatie: LAB INTENSIVE

1 Oktober | 14:30 - 15:30
Theater aan het Vrijthof   Edmond Hustinxzaal
Bestel tickets

Dit is een gratis event. 

Het maken van dansfilm behoort inmiddels tot de reguliere beroepspraktijk van dansmakers. Filmische middelen als cameravoering, kadrering en montage zorgen voor uitbreiding van het metier van de dansmaker. Tegelijkertijd merken we dat choreografen en dansers hun kwaliteiten niet altijd voldoende weten te benutten. Geld is niet de voornaamste factor waaraan het schort in de ontwikkeling van een goede dansfilm. Eerder ontbreekt het aan ervaring en kennis voor het ontwikkelen van een gedegen filmplan waardoor mooie ideeën niet altijd uit de verf komen.  

Met het LAB INTENSIVE wil Cinedans een kwaliteitsimpuls geven aan de dansfilm. Het drie maanden durende intensieve traject is een aanzet tot blijvende inhoudelijke ontwikkeling van de dansfilm. Tevens worden in die tijd nieuwe mogelijkheden voor publieksontwikkeling en financieringsvormen onderzocht. Het LAB INTENSIVE bestaat uit workshops, masterclasses en een coachingsprogramma voor dansmakers die de ambitie hebben om een kwalitatief hoogwaardige film te maken. 

Tijdens De Nederlandse Dansdagen zet Cinedans het LAB INTENSIVE uiteen en worden de criteria voor selectie en verdere procedure bekend gemaakt. 

We trappen de INTENSIVE af met een geïllustreerde lecture over de state of the art van de dansfilm in het internationale veld. Tevens wordt er een VTS sessie georganiseerd waarin een hedendaagse dansfilm onder de loep wordt genomen. 

Visual Thinking Strategy is een laagdrempelige manier om samen over kunst te praten. Volgens een vast patroon van open vragen ontdek je het werk en wordt de kijkervaring verdiept. Verborgen details komen naar voren, nieuwe betekenissen rijzen op. VTS wordt al tientallen jaren succesvol uitgevoerd door kunstinstituten wereldwijd. 

Hoe kijk je naar dansfilm? En vooral ook: hoe praat je over dansfilm? In een kleine groep van maximaal 15 deelnemers ontleed je samen een film uit het Cinedans archief. Door aandachtig te kijken, te vertellen en naar elkaar te luisteren ontvouwt zich een gesprek. De ene observatie bouwt voort op de andere. Iedere inbreng is waardevol en er is geen sprake van goed of fout.  

Nienke Rooijakkers, dramaturg en educatie manager van Cinedans, leidt de gesprekken. Om deel te nemen is ervaring met dansfilm niet noodzakelijk. Aan de basis ligt de wens om stil te staan bij wat je ziet, je te verwonderen en te onderzoeken. 

Cinedans LAB heeft als doel de kwaliteit van de dansfilm te verhogen en de productie aan te jagen. Met workshops en intensieve trajecten ondersteunt Cinedans de ontwikkeling van interdisciplinaire kunstenaars die dans en beweging als uitgangspunt kiezen. Cinedans LAB brengt tevens uiteenlopende, op maat gesneden projecten voor het kunstvakonderwijs, het middelbaar onderwijs en het basisonderwijs. 

Aanbevolen

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof