Home Programma

Gaia

Imposante installatie van Luke Jerram

Gaia is een immense globe, nog nooit vertoond in Nederland en de blikvanger van dit festival. Deze installatie is vernoemd naar de oermoeder Gaia uit de Griekse mythologie: zij is de personificatie van de Aarde, die uit Chaos is ontstaan en de elementen aarde, water, lucht en vuur bevat.

De imposante installatie van een bewegende globe met een diameter van 7 meter, is van binnen verlicht en van buiten met NASA-satellietbeelden ‘beplakt’. Met een 29 minuten durende surround-soundscape – van componist Dan Jones, winnaar van een BAFTA Award – roept het het emotionerende overview-effect op dat astronauten ervaren wanneer ze de aarde vanaf de maan zien.

Opgehangen in de monu­mentale Maastrichtse Gashouder (met een diameter van 43 meter) zal de aanblik van GAIA spectaculair zijn. Zo leert de erva­ring van eerdere opstellingen in onder meer Rome, Londen, Parijs, Wuhan en Bratislava. Het feest van GAIA gaat door tot en met de Nederlandse Dansdagen.

De multidisciplinaire werkwijze van Luke Jerram (1974) omvat het creëren van sculpturen, installaties en live-kunstprojecten. Jerram woont in het Verenigd Koninkrijk en werkt sinds 1997 internationaal. Hij heeft diverse buitengewone, vaak grootschalige en openbare kunstprojecten gerealiseerd, die mensen over de hele wereld in vervoering brengen en inspireren. Zijn kunstenaars­praktijk heeft hij opgebouwd rond een aantal verschillende verhalen die zich naast elkaar ontwikkelen.

De installatie is doorlopend toegankelijk in timeslots van 10 minuten. Tijdens zes timeslots zijn solo’s te zien van dansers uit het festival die gevraagd zijn om zich door de beleving van de installatie te laten inspireren. Ook zij zijn publiek, maar met de bijzondere gave om hun persoonlijke ervaring door de taal van hun lichaam en bewegingen met ons te delen. 

Gaia is tot stand gekomen i.s.m. het Natural Environment Research Council (NERC), Bluedot en de UK Association for Science and Discovery Centres. De afbeeldingen voor GAIA zijn ontleend aan de reeks Visible Earth van NASA.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof