Home Voorverkoop

Het Digitale Dansgesprek, Let's Talk, Let's Dance

Een inclusieve kijk op het werkveld

5 Oktober |

Het Digitale Dansgesprek: een inclusieve kijk op het werkveld


Dit Digitale Dansgesprek is Nederlands ondertitelt, uw kunt de ondertiteling aanzetten door op de cc linksonder in beeld Nederlands te selecteren. 

Eind 2019 werd de Agenda Inclusieve Podiumkunsten gelanceerd, en inmiddels is deze al 134 keer ondertekend.
Doel van de Agenda is het toegankelijk maken van de podiumkunsten voor en mét mensen met een beperking. De agenda besteedt aandacht aan praktische toegankelijkheid: wat kunnen culturele organisaties doen om de drempels weg te halen zodat mensen met een beperking kunnen meedoen aan de kunsten als publiek, (amateur)deelnemer of artiest? Daarnaast is er aandacht voor de organisatorische en artistieke toegankelijkheid: wat kunnen culturele organisaties doen om te zorgen dat de kunsten profiteren van de artistieke en esthetische uitdagingen die artiesten met een beperking ons bieden?

In deze sessie geven Claudia Marinelli, LKCA en Martine van Dijk, Nederlandse Dansdagen inzicht in de ontwikkelingen van de Agenda in het afgelopen jaar, met daarbij specifiek aandacht voor het onderzoek van het ministerie van OCW naar de toegankelijkheid van culturele instellingen door Maaike Jongerius van Significant en het initiatief van de Coalitie voor Inclusie voor het ontwikkelen van een Routekaart festivals, toegelicht door Margit van Hoeve.
Vervolgens zoomen we in op drie praktijkvoorbeelden, elk gekoppeld aan één van de drie thema’s van de Agenda Inclusieve Podiumkunsten.

Kunstlessen zijn toegankelijk voor iedereen

DeDansDivisie uit Leeuwarden werkt al een aantal jaren met het project Dans op Recept. Dans op Recept heeft als missie mensen met chronische ziekte zoals Parkinson, hersenletsel en chronische pijnklachten zo optimaal mogelijk mee laten doen in de samenleving door middel van cultuurparticipatie in de vorm van danslessen. Op dit moment zijn er in heel Friesland 10 locaties waar ruim 100 mensen meedoen aan de danslessen van Dans op Recept. DeDansDivisie werkt hiervoor samen met Revalidatie Friesland en de gemeente Leeuwarden.

Met Marloes Schreur van de gemeente Leeuwarden gaan we het gesprek aan over wanneer dans fysiotherapie, dagbesteding of cultuurparticipatie is.
Moderator: Claudia Marinelli

Kunstvakopleidingen werken inclusief

Jule Rapp is werkende als docente, choreografe en onderneemster op het gebied van inclusie en geeft les aan uiteenlopende doelgroepen. Zij is in 2020 afgestudeerd aan de Bachelor Docent Dans opleiding aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. In haar afstudeeronderzoek heeft Jule zich verdiept in het onderwerp dansdocenten met een beperking. Hiervoor heeft zij verschillenden interviews en gesprekken gehouden met experts op het gebied van inclusieve dans, waaronder dansdocenten met een beperking. Daarin kwam naar voren dat er een vicieuze cirkel bestaat in het danswerkveld, waarbij zowel opleidingen, dansscholen als ook theaters niet toegankelijk genoeg zijn voor mensen met een beperking.
Mede door de interesse om hier verandering in te brengen studeert Jule nu “Sonderpädagogik mit Bezug auf Lehramt” aan de Pädagogische Hochschule in Heidelberg, een pedagogische studie voor speciaal onderwijs en speciale doelgroepen.

Met Jule onderzoeken we hoe deze vicieuze cirkel te doorbreken is.
Moderator: Sonja Parmentier

Podia programmeren inclusief

Het Nationale Theater. Saartje Oldenburg is programmamaker bij Het Nationale Theater.  Saartje Oldenburg heeft een opleiding gevolgd tot theaterdocent en een Master of Education in Arts. Haar werkende leven heeft altijd in het teken gestaan om kinderen, jongeren en volwassenen in contact te brengen met theater en de unieke waarde die het voor iemand kan hebben. Eind 2015 liep Saartje door ziekte ernstig hersenletsel op waardoor zij halfzijdig verlamd is geraakt. Na een lang revalidatietraject keerde ze terug bij Het Nationale Theater. Hier heeft Saartje, gedreven door haar eigen ervaring, het initiatief genomen om in seizoen 18/19 HNTonbeperkt te starten.  Het HNTonbeperkt-programma wordt ontwikkeld op vier lijnen: aanbod aangepast voor, over, door mensen met een beperking en volledig inclusieve projecten, waar de focus op het experiment ligt.

Met Saartje inventariseren we in hoeverre het huidige aanbod toegankelijk gemaakt moet worden of dat theaters juist inclusief moeten programmeren.
Moderator: Paul Cornelissen

 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - VSB Fonds Partner - Dutch Performing Arts Partner - BGL Fonds Partner - Fonds 21 Partner - Dioraphte Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof