Home Programma

Triple bill: Nieuwkomers

Ivgi&Greben | SHIFFT | Internationaal Danstheater

3 Oktober | 12:00 - 13:00
Tickets

Sjoerd Derine

Wat is er nieuw in het Nederlandse dansveld? In de triple-bill Nieuwkomers krijgen drie gezelschappen die nieuw zijn opgericht (Ivgi & Greben), voor het eerst structureel worden ondersteund (SHIFFT), of een dappere doorstart maken (Internationaal Danstheater) de kans om zich op de Nederlandse Dansdagen voor te stellen.  

SHIFFT – Pounds Lighter

In Pounds Lighter duiken Jefta Tanate en Lo Walther Boer plotseling op met een dynamische choreografie. Jasper van Luijk laat in het nieuwste dansduet van SHIFFT zien op hoeveel verschillende manieren we elkaar kunnen dragen. Dragen kan liefde geven, pijn doen, verbinden en verwonden. En toch is het leven vaak lichter als iemand je draagt.

Choreografie: Jasper van Luijk
Dramaturgie: Isabel Meloen
Dans: Jefta Tanate & Lo Walther Boer

Hasselblad H4D


Ivgi&Greben – Nice to meet you!

Ivgi&Greben vestigt zich in Leeuwarden met een nieuw dansgezelschap. In Nice to meet you! presenteert het choreografenduo Uri Ivgi en Johan Greben, hun acht dansers, afkomstig uit verschillende Europese landen. Deze voorstelling is het begin van de samenwerking van choreografen en dansers en een introductie van de persoon en het talent van iedere danser.

Nice to meet you! is een lyrische choreografie opgebouwd uit een reeks solo’s en duetten: de sfeer is intiem en speels. De bewegingstaal is aards en specifiek, geënt op de verschillende culturen van het duo. Uri Ivgi komt uit Israël, Johan Greben is Leeuwarder van oorsprong. Samen verenigen ze uitersten.

Choreografie: Uri Ivgi & Johan Greben i.s.m de dansers: Manon Adrianow (Friesland), Bettina Jurák (Hongarije), Coline Delgado & Gaspard Schmitt (Frankrijk), Noa van Tichel (Vlaanderen), Fabrizio Di Franco & Christian Leveque (Italië) en Daniel Flores Pardo (Spanje).
Muziek: Tom Parkinson

 

Internationaal Danstheater – Femmes

Tijdens de Nederlandse Dansdagen geeft het Internationaal Danstheater (ID) een preview van Femmes.
Femmes is een ode aan alle vrouwen van deze wereld. Aan hun schoonheid, kracht en verscheidenheid. Een betoverende dansvoorstelling over de overeenkomsten én de rijke diversiteit van danscultuur uit de verschillende continenten. In indrukwekkende solo’s is te zien en horen hoe eeuwenoude tradities en klassieke dansvormen ingebed zijn in de cultuur van een land. Dankzij jarenlange studie spreken de danseressen een ‘taal’ die zonder woorden alles zegt. Waarin blijkt dat trots, veerkracht en authenticiteit geen woorden behoeven en geen grenzen kennen.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen toont het ID een Koreaanse solo: Yeoja. Het hof van de Cho-Sen dynastie vormt de basis voor de beweging en aankleding. Yeoja betekent vrouw in het Koreaans. Deze Koreaanse vrouwendans vindt haar oorsprong in de combinatie van politiek en religie. En dat samen levert een choreografie van hoge kwaliteit en grote overtuigingskracht op, waarin het verhaal van de onverwoestbare dedicatie, schoonheid en kracht van de vrouw centraal staat.
Yeoja wordt gedanst door Rinako Iida, die na 3 jaar Nederlands Dans Theater 1 de overstap maakt naar het ID.

Danseres: Rinako Iida
Choreografie: traditioneel en bewerkt door Desiree Rebel
Muziek: compositie Floor Minnaert
Aankleding: Patricia Henry
Instudering: Lucia Lakatosova

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof