Home Programma

Livestream: TOER

Het Nationale Ballet | Toer van Schayk

6 Oktober | 20:00 - 21:00
Tickets

Een meesterwerk vol levenslust, dynamiek en vitaliteit

Het Nationale Ballet opent het seizoen waarin het zijn zestigste verjaardag viert met een bijzonder Toer van Schayk-programma. Al vele jaren is deze multigetalenteerde kunstenaar gezichtsbepalend voor ons gezelschap. In dit jubileumprogramma presenteert het Nationale Ballet naast Toer van Schayks meesterwerk 7e Symfonie een wereldpremière van zijn hand: Lucifer Studies.

Goed en kwaad
Voor dit openingsprogramma van het jubileumseizoen maakt Van Schayk, die in september 85 wordt, een nieuwe, intieme mannenchoreografie, Lucifer Studies. Hij baseert zich voor dit werk op Vondels Lucifer, over de engel Lucifer die, gedreven door jaloezie, in opstand komt tegen God en in zijn val ook de mensheid meesleept. Dualiteit, of waar het kantelpunt tussen het goede en het slechte in de mens ligt, speelt een belangrijke rol in deze nieuwe productie. Van Schayk zet zijn nieuwe choreografie op het ijle Echo’s van de Nederlandse componist Joep Franssens vormt.

Extra dimensie
Naast deze wereldpremière vertolkt een nieuwe generatie dansers een van Van Schayks belangrijkste meesterwerken: het met de Choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties bekroonde 7e Symfonie. Geïnspireerd door Beethovens Zevende creëerde Van Schayk een puur muziekballet vol levenslust, dynamiek en vitaliteit. Dat zich, aldus de VSCD-jury, ‘niet alleen handhaaft naast de schitterende muziek van Beethoven, maar er ook een extra dimensie aan geeft als een ware ‘apotheose van de dans’’.

The multi-talented artist Toer van Schayk - Dutch National Ballet

Credits

Choreografie: Toer van Schayk
Muziek Lucifer Studies: Joep Franssens
Muziek 7e Symfonie: Ludwig van Beethoven

 

Over Toer van Schayk
Van Schayks naam is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Het Nationale Ballet. Al in het oprichtingsjaar 1961 creëerde hij zijn eerste decor- en kostuumontwerpen voor ons gezelschap. Tien jaar lang was hij een geliefd solist, geroemd om zijn indringende, expressieve vertolkingen. Ook maakte hij ruim vijftig eigenzinnige choreografieën, die – samen met het werk van Rudi van Dantzig en Hans van Manen – in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de internationale roem die Het Nationale Ballet vanaf de jaren zeventig ten deel viel. Tegelijkertijd heeft hij met zijn ontwerpen, die uitblinken in stijl, klasse en detaillering, zelfs een nieuwe standaard in binnen- en buitenland gezet.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof