The Gaia Solos 4 Home Locaties

De Gashouder


Lage Frontweg 8
6219 PD Maastricht

https://hetradium.nl/gebouwen/

Route (Google maps)

De Gashouder, is een voormalige gashouder op het industrieterrein Bosscherveld in Maastricht. Het gebouw uit 1956 is een gemeentelijk monument dat een plek krijgt in het nieuwe Frontenpark. Het bouwwerk heeft de vorm van een ronde koektrommel met een doorsnee van 43 meter, een hoogte van 16 m, een vloeroppervlak van 1.500 m² en een inhoud van 50.000 m³. Langs de rand van het platte dak loopt een balustrade. Het gebouw van plaatstaal valt op door de lichtgroene kleur. De deuropeningen zijn omstreeks 1966 aangebracht, nadat het gebouw door de komst van aardgas zijn oorspronkelijke functie (gasopslag) was kwijtgeraakt. Boven één van de deuren bevindt zich de oorspronkelijke drukmeter met daarop de naam van de fabrikant. In het interieur bestaat de vloer uit aan elkaar gelaste stalen platen. De Maastrichtse Gashouder is het laatst overgebleven exemplaar van de zeven of acht gashouders die ooit in Maastricht hebben gestaan.

In 2015 is een experiment gedaan met de gashouder, met als doel om te kijken of er interesse was in het gebruik van het gebouw als locatie voor evenementen. Aanbeveling is om dit experiment de komende jaren door te zetten. Dat doen we ook. De komende jaren experimenteren we door met het gebruik van de gashouder als locatie voor cultuur en evenementen. Zo willen we inzicht krijgen in kansrijke herbestemmingsmogelijkheden.

Toegankelijkheid
Deze locatie is geheel rolstoeltoegankelijk. Voor een rolstoelplaats te bestellen, kan dit enkel telefonisch of bij de UITbalie van Theater aan het Vrijthof. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof