Home Programma

No Access performances

Viewmaster / Kenzo Kusuda, Roshanak Morrowatian, Mohamed Yusuf Boss

1 Oktober | 14:00 - 17:00
€5.00 (Regulier)
Bestel tickets

Een immersieve tentoonstelling over Grenscontrole, Grensconflicten en Migratie 

No Access toont een twintigtal hedendaagse videowerken, data-visualisaties, mediawerken, animaties en interactieve educatieve games met beeld- verhalen over vluchtelingen vanuit verschillende perspectieven.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen zullen choreografen Roshanak Morrowatian, Mohamed Yusuf Boss en Kenzo Kusuda, die ieder met hun eigen verhaal naar Nederland kwamen, één dag lang aan de tentoonstelling van Viewmaster Projects deelnemen. De bezoekers zijn getuige van hoe zij met hun improvisatievermogen en zeggingskracht van hun lichaamstaal op het thema en de impact van de videowerken reageren. De locatie is uitzonderlijk en zeer toepasselijk, namelijk het voormalig Koude Oorlog Hoofdkwartier van de NAVO in de mergelgroeven van de Maastrichtse Cannerberg. Tijdens de Koude Oorlog hield een 24-uursbewaking van hieruit alle bewegingen achter het IJzeren Gordijn nauwgezet in de gaten. In 1992 verliet de NAVO dit atoombombestendige complex, dat daarvoor sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen viel. Nu kunt u voor het eerst in een deel van het gangenstelsel vrij dwalen zonder te verdwalen.

Roshanak Morrowatian (Iran, 1989) werkt als danser, maker en actrice en studeerde dans aan de Folkwang Hogeschool voor de Kunsten in Essen, Duitsland.

Morrowatian won in 2020 de prijs van de Nederlandse Dansdagen voor het concept van Kites die het jaar daarop tijdens het festival in 2021 in première ging. De installatie-performance Sister die in datzelfde jaar in première ging tijdens het Schrit_tmacher festival werd ook gepresenteerd in het festival van Théâtre Bourgogne Dijon in 2022. Sinds 2021 maakt ze werk en is ze artistiek leider van stichting Rover.

Mohamed Yusuf Boss (1986, Hargeisa, Somalië) is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Mohamed’s werk vertrekt vanuit de hiphop en het each one teach one principe. Vanuit het initiatief X_YUSUF_BOSS creëert Mohamed samen met creatief producent Mark Fischer een huis voor verhalen. Een plek waar ruimte is voor ieders verhaal. In 2019 won Mohamed Yusuf Boss de Groninger Talentprijs van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Onlangs is Mohamed genomineerd voor de Innovatieprijs van De Nederlandse Dansdagen.

De in Nederland wonende Japanse choreograaf/danser Kenzo Kusuda is een uniek fenomeen in de danswereld. Op een persoonlijke en vaak adembenemend intense manier ontsluiert hij de poezie van het dansende lichaam. Kusuda neemt het publiek mee naar een wereld vol fantasie.Zijn werk zit boordevol mystieke schoonheid dat verder gaat dan onze zintuigen kunnen waarnemen.

Roshanak Morrowatian over haar bijdrage aan het project:
Het thema, de locatie, de geschiedenis en link naar de actuele situatie, en vervolgens dans in te brengen, het is precies in deze combinatie waar ik geïnspireerd raak en de urgentie voel in beweging te komen.”

De tentoonstelling start op donderdag 15 september en is nog tot en met zondag 13 november te zien. Bovenstaande performances zijn enkel op 1 oktober te zien. U kunt op elk moment, tussen 14:00 en 17:00 de locatie bezoeken.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof