• Menu

Meesterwerken

NDD

De Nederlandse dans is rijk in diversiteit. Tijdens Meesterwerken is deze rijkdom in zijn volle breedte te ervaren. Dit is het enige moment in het jaar waarop de topgezelschappen zoals Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet, Introdans en Another Kind of Blue op één podium te bewonderen zijn. Een uitgelezen kans voor de dansliefhebber om het beste wat de Nederlandse dans momenteel te bieden heeft, te beleven.

Legendarische werken van ’s werelds beste choreografen, uitgevoerd door de Nederlandse topgezelschappen.

Deze eerste editie van Meesterwerken toont in verschillende genres de parels uit de Nederlandse dans. Denk aan Romeo en Julia door Het Nationale Ballet in de wereldberoemde choreografie van Rudi van Dantzig. Scapino Ballet danst een fragment uit het baanbrekende Shin A Lam van Marcos Moreau. Another Kind of Blue presenteert een verbluffend fragment uit Airman van David Middendorp. En Introdans brengt de mooiste frases uit de hitproducties Black Cake van Hans van Manen en Rushes van Inbal Pinto, Avshalom Pollak & Robby Barnett op het toneel.

Scapino Ballet Rotterdam / Shin A Lam
Choreografie: Marcos Morau
Marcos Morau maakt met zijn kunstenaarscollectief La Veronal naam door de vernieuwende wijze waarop hij met dans en andere kunstdisciplines verhalen vertelt. Shin a Lam is geïnspireerd op een olympische schermwedstrijd met dramatische afloop. De choreografie verwijst naar deze gebeurtenis maar kan, los van deze context, ook gezien worden als een intrigerende reeks van herhalingen van bewegingen.

Introdans / Black Cake 
Choreografie: Hans van Manen
Black Cake ging in 2017 in première voor Introdans. Van Manen creëerde deze verrukkelijke ‘verjaardagstaart’ in 1989 voor het dertigjarig jubileum van het Nederlands Dans Theater. In vijf ‘taartlagen’ schetst hij een treffend en vermakelijk beeld van een chic feest, bezocht door chique mensen die al gauw niet meer zo chic blijken te zijn.

Introdans / Rushes
Choreografie: Inbal Pinto, Avshalom Pollak & Robby Barnett
Voor de hitproductie Rushes werkten Pinto en Pollak samen met de Amerikaanse choreograaf en Pilobolus-oprichter Robby Barnett. De makers omschreven hun werk als ‘Jaques Tati meets Gogo and the Marx Brothers’. Als toeschouwer word je voortdurend op het verkeerde been gezet: is het komedie, tragedie, fantasie of mysterie waar je naar kijkt, of alle vier tegelijk?

Het Nationale Ballet / Romeo en Julia
Choreografie: Rudi van Dantzig
Rudi van Dantzig liet zich in 1967 inspireren door Shakespeares beroemde tragedie over de onmogelijke liefde tussen de twee Veronese jongeren. Met zijn aangrijpende, realistische en geëngageerde Romeo en Julia heeft hij velen weten te ontroeren. In Nederland én daarbuiten, want Van Dantzigs meesterwerk staat (nog altijd) bij gezelschappen van Canada tot Hongkong op het repertoire.

Another kind of blue / Airman
Choreografie: David Middendorp 
Airman is een uniek duet tussen drones en een danser. De danser van vlees en bloed laat de drones door realtime interactie menselijke vormen aannemen. Een spannende en uitdagende choreografie, zowel voor de danser op het podium als voor de technici achter de schermen. Bekijk hieronder alvast een voorproefje:

Trailer Airman / making of

Met dank aan de Bijenkorf Maastricht voor het verzorgen van de kleding van de presentatoren.

Alle nieuwtjes over de Nederlandse Dansdagen rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

Privacy & Cookies

test