De afgelopen jaren zijn er tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen vele prijzen uitgereikt. Zowel de befaamde Zwanen, ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd als de Prijzen van de Nederlandse Dansdagen, die veelbelovend choreografietalent een duwtje in de rug geven door middel van een financiële bijdrage van €10.000,- om nieuw werk te creëren.

Sinds 1983 worden de Zwanen (de VSCD-Dansprijzen) al uitgereikt. Jaarlijks worden er twee Zwanen uitgereikt, namelijk Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie en Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie, met als doel de prestaties van dansers en makers die het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke bijdrage hebben geleverd aan het dansveld te eren door ze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. 

Daarnaast bestaat er ook de Gouden Zwaan, een prijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt. Sinds 2003 zijn de Zwanen verbonden aan Festival de Nederlandse Dansdagen. 

De lijst met winnaars van de Zwanen en de Prijzen van de Nederlandse Dansdagen kunt u hieronder in een overzicht zien:

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - VSB Fonds Partner - Dutch Performing Arts Partner - BGL Fonds Partner - Fonds 21 Partner - Dioraphte Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof