Dans is overal! In het theater, online, maar zeker ook op TV. De Nederlandse Dansdagen en NTR hebben de beste tv-programma's, dansfilms- en documentaires van de NTR voor je op een rij gezet. Zo komt NTR na het succes van de uitzending 'Dans met mij' ten tijden van de Nederlandse Dansdagen 2020, vanaf april 2021 met een nieuwe gelijknamige vierdelige televisiereeks, waarin presentator en ambassadeur van de Nederlandse dans, Jan Kooijman in gesprek met een nieuwe generatie dansers en choreografen.  Verder kun je portretten van choreografen Ed Wubbe en Ann van den Broek bekijken en worden in Podium Dans, te zien op NPO 2 Extra, de beste choreografen uit binnen- en buitenland geportretteerd. Houd deze pagina zeker in de gaten, want in de maand april valt er vanalles te beleven op het gebied van dans op TV. 

Kijktips van De Nederlandse Dansdagen

NTR 'Dans met mij'

'Dans met mij' komt terug! Dit keer met een nieuw format. In deze nieuwe vierdelige reeks reist presentator en ambassadeur van de Nederlandse dans, Jan Kooijman, door heel Nederland om in gesprek te gaan met een nieuwe generatie dansers en makers. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun drijfveren en waar staan ze nu in hun carrière? Hij vraagt ze speciaal voor het programma een choreografie te maken waarin die invloeden zichtbaar zijn.

In de vier afleveringen komen verschillende thema’s voorbij: de invloed van breakdance op hedendaagse dans, de danser als individu, roots en imperfectie. Jan Kooijman gaat hiervoor op bezoek bij acht verschillende choreografen: Shailesh Bahoran, Justin de Jager, Conny Janssen, Romee van de Meent, Junadry Leocaria, Rutkay Ozpinar, Redouan Ait Chitt en Sedrig Verwoert. Velen van hen hebben we al op het festival mogen verwelkomen en er zitten zelfs twee Zwaan winnaars tussen! 

De eerste aflevering is gericht op de invloed van breakdance op de hedendaagse dans. Jan gaat langs bij Shailesh Bahoran, een veelgevraagd danser en choreograaf. Hij is afkomstig uit de urban dansscene, maar werkt nu als freelancer bij veel gezelschappen. De dansers die hij kent van de straat neemt hij mee het theater in. Ook zie je de jonge danser en maker Justin de Jager. Hij begon met dansen op straat, maar volgde ook een dansopleiding. Hij specialiseert zich in ‘threading’, een poëtische vorm van breakdance.

In aflevering twee staat de danser als individu centraal. Het werk van Conny Janssen kenmerkt zich door het uitdiepen van karakters op het podium. De jonge Romee van de Meent ziet in haar haar grote voorbeeld. In haar eigen choreografieën speelt ze metmannelijke en vrouwelijke karakters.

Jan zoekt in aflevering drie Rutkay Özpinar en Junadry Leocaria op. Allebei geboren en getogen in Nederland, maar hun roots liggen respectievelijk in Turkije en de Antillen. Zowel bij Özpinar als Leocaria speelt hun afkomst een steeds belangrijkere rol in hun werk.

De laatste aflevering gaat over imperfectie. De tijd dat alleen witte dansers met perfecte lijven het danspodium konden betreden, lijkt voorbij. Jan ontmoet Sedrig Verwoert, een half blinde, queer danser en choreograaf die onlangs zijn entree maakte als young creative bij het Nationale Ballet en Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo. Deze explosieve breakdancer mist verschillende ledematen. Dat zat hem niet in de weg om professionele carrière als danser en choreograaf op te bouwen.

Benieuwd? De laatste aflevering van 'Dans met mij' is zondagavond 25 april te zien om 17:40 op NPO 2.

Hans van Manen; van oud naar jong 

Choreograaf Hans van Manen wordt deze zomer 89 jaar. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog zo vaak mogelijk bij de repetities van zijn balletten te vinden. En dat gebeurt met grote regelmaat, want zijn balletten zijn wereldwijd zeer in trek. Het Nationale Ballet heeft in 6 weken tijd een aantal van Van Manens hoogtepunten opnieuw ingestudeerd. Met de solisten, maar ook met de jonge talenten van de junior company. En altijd in aanwezigheid van de oude maestro. Een documentaire over het Nationale Ballet in coronatijd, hoe grote baletten als Sarcasmen en Déjà vu worden ingestudeerd en wat er van de dansers verwacht wordt. 

Zondag 4 april om 19:25 uur op NPO 2. 

Podium Dans

In Podium Dans komen choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen aan het woord. Iedere aflevering staat één gast centraal. De meest recente voorstelling is het aanknopingspunt voor verdieping en reflectie op de dans in zal zijn verschijningsvormen. Een interview wordt afgewisseld met fragmenten uit eerdere voorstellingen, documentaires, reportages en dansfilms gerelateerd aan de desbetreffende gast.

Vanaf april kun je iedere zaterdag een nieuwe aflevering op NPO 2 extra. 

Bekijk hier de laatste aflevering van 2020 terug. 

Peter Leung - 7 december 

De in Amsterdam woonachtige Brit Peter Leung beëindigde zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet in 2016. Naast zijn dansopleiding studeerde hij film en fotografie in New York en Londen. Met regelmaat creëert hij werk voor internationale festivals, televisie, film, musea en maakte hij videoclips voor muziek artiestenIn augustus 2016 choreografeerde Leung Night Fall voor Het Nationale Ballet, het eerste virtual reality ballet ter wereld dat door journalisten werd geprezen "als een sleutelmoment in de dansgeschiedenis". Sinds januari 2017 is Peter als young creative associate verbonden aan Het Nationale Ballet.

Een vimeo overzicht van alle Podium Dans uitzendingen vind je hier

In april extra veel dans op NPO 2 extra

Naast nieuwe aflevering van Podium Dans verschijnt er in april nog meer unieke danscontent op NPO 2 extra. Zo komt er elke zondag een dansfilm- of documentaire te zien, waaronder Lady in Black en De Wereld van Wubbe. 
Tot slot, vanaf zondag 18 april een volledig nieuw programma, Het Danshuis. In deze reeks krijg je een kijkje achter de schermen bij zes verschillende danshuizen in Nederland. 

Kortom, april is de maand van dans! 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - VSB Fonds Partner - Dutch Performing Arts Partner - BGL Fonds Partner - Fonds 21 Partner - Dioraphte Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof