Sound of Movement

Sound of Movement Nederlandse Dansdagen 2021

 

In X-Change: The Sound of Movement vertellen Brigitte van Hagen en Katja Grässli over hun werkprocessen in het nadenken over dans en inclusiviteit, met speciale aandacht voor doven- en slechthorenden. Geïllustreerd met beeldmateriaal en dans,, nemen zij het publiek mee in hun zoektocht aan de hand. Leidende vraag is wat ervoor nodig is om te zorgen dat inclusiviteit in dans een vanzelfsprekendheid is.  

Met het gezelschap House of Makers onderzoeken Peter Leung, Brigitte van Hagen en Fabienne Vegt hoe muziek een ervaring voor het hele lichaam kan zijn, en hoe beweging hieraan kan bijdragen. Hoe kun je muziek ervaren zonder het (te hoeven) te horen? Gaat muziek verder dan ons oor? From the sun's perspective is een interdisciplinaire muziektheatervoorstelling die deze vragen tot op het bot wil onderzoeken. Door de muziek een visuele vorm te geven en te vertalen in gebaren en dans, streeft de voorstelling ernaar de muziek ook zichtbaar en voelbaar maken.

Choreograaf Katja Grässli toont een korte work-in-progress van haar voorstelling ALL-EEN waarin een cross-over tussen dans en gebarentaal wordt gemaakt. Dit doet zij samen met de doof geboren danser Pawel Moléda en (slecht)horende danser Sharon Wesseling.  

Helaas kon Kalpana Raghuraman wegens omstandigheden niet aanwezig zijn bij de opnames van dit dansgesprek. Ze houdt zich wel bezig met projecten die zich richten op inclusiviteit. Het project Dance on Mute richt zich op het breed-zintuigelijk prikkelend maken van voorstellingen voor horende en niet-horende toeschouwers. Recentelijk ging de voorstelling In Two Minds in première (september 2021) waarbij in dit kader onder andere energiek voetenwerk vanuit de Indiase dans, voelbare trillingen en lichteffecten werden ingezet. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof