Home Home

Landing on Feathers

Virtual Residency Jija Sohn

2 Oktober | 20:00 - 21:00

De werkpraktijk van choreograaf Jija Sohn is gebaseerd op welzijn, zorg en voluit en volwaardig leven. Tijdens de pandemie ontwikkelde Jija haar praktijk richting meer hybride en digitale vormen, waarbij zij antwoorden zocht op vragen over hoe we nog kunnen zorgen, verbinden en uitnodigen om samen te zijn als er fysieke obstakels zijn.

Haar bijbaan als zorgverlener stelt haar in staat om een veld te betreden waar we onszelf trainen in het behouden van een natuurlijke en gezonde balans tussen geven en ontvangen. Haar zorgontvanger kan niet zelfstandig bewegen. Als Jija zijn lichaam in comfortabele posities brengt of rekoefeningen met hem doet, heeft dat een enorm positieve invloed op zijn geest. Deze in between movements zijn noodzakelijk, ze raken zowel zorgontvanger als -verlener.

In haar virtual residency maakt Jija samen met een groep zorgontvangers en zorgverleneers een essayistische dansfilm over deze ‘tussentijdse bewegingen’. Een inclusief essay over hoe alle mensen lichamelijke vrijheid kunnen ervaren.

Over Jija Sohn
Jija Sohn is een Japans-Koreaanse choreograaf gevestigd in Amsterdam. Jija studeerde in 2015 af aan de SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling). In het jaar daarna kreeg ze de mogelijkheid om via het Moving Forward traject van het Moving Futures danshuizennetwerk haar eerste werk Geisha’s Miracle te ontwikkelen. In 2017 ontving ze de 3Package Deal van het Amsterdams Fonds voor de Kunst waarmee ze bij Dansmakers Amsterdam en met een bijdrage vanuit PLAN kon werken aan een licht autobiografisch stuk, Kyabajo.

Al meer dan twee jaar wijdt ze haar praktijk aan het onderzoeken van menselijke connecties en relaties, wat onlangs resulteerde in twee community-based projecten - Lands of Concert 2019-21 en Phantom Travels, 2021. Deze projecten vormen haar manier om te kijken naar onze menselijke natuur, om onze tekortkomingen en sterke punten te herkennen en te omarmen, waarmee ze portretten maakt van hoe we zijn als mensen, samen en alleen.

Jija werkt meerjarig samen met ARP-Art Research Production in Brussel en met DansBrabant via PLAN Talentontwikkeling Brabant.

Over PLAN Talentontwikkeling Brabant
PLAN is een beproefd samenwerkingsverband van tien culturele partners in Brabant, waarbij met zorg geselecteerd jong podiumkunsttalent geholpen wordt om de eigen artistieke signatuur en werkwijze te ontwikkelen. Ontwikkeling op maat, verfijnd en geïnspireerd door de oprechte betrokkenheid van de tien partners. PLAN biedt op twee niveaus ruimte aan jonge makers: in broedplaatsen en in meerjarige trajecten. PLAN wordt gedragen door: Festival Cement, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant, Het Zuidelijk Toneel, Festival Circolo, De Nieuwe Vorst, Podium Bloos, Parktheater Eindhoven, United Cowboys en Theater Artemis.

Lees hier het interview van Jija met Brakke Grond

Bekijk de virtual residency van Jija Sohn hieronder terug. 

VR Jija Sohn - Landing on Feathers

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht Partner - Elisabeth Strouven Partner - Fonds 21 Partner - BGL Fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof