Dans is overal! In het theater, online, maar zeker ook op TV. De Nederlandse Dansdagen en NTR hebben de beste tv-programma's, dansfilms- en documentaires van de NTR voor je op een rij gezet. Met portretten van choreografen Ed Wubbe en Ann van den Broek, interdisciplinaire dansfilms van "Point Taken" en de kunstzinnige film "Voor de Dans" (2015) over de denkende danser. Verder worden in Podium Dans, te zien op NPO 2 Extra, de beste choreografen uit binnen- en buitenland geportretteerd en kun je natuurlijk de tv-uitzending 'Dans met mij' terugkijken. 

Kijk mee en dans mee via NTR.nl/DANSMETMIJ!

Kijktips van De Nederlandse Dansdagen

Het Uur van de Wolf: The lady in black
Extreme ervaringen en emoties staan centraal in het werk van de Vlaamse choreografe Ann Van den Broek. Haar heftige choreografieën zijn vrijwel zonder uitzondering heel persoonlijk. Haar werkwijze is niets ontziend. Ze verlangt van haar dansers, maar ook van zichzelf, onvoorwaardelijke toewijding. Deze aanpak staat centraal in de documentaire The Lady in Black van Lisa Boerstra.

Podium Dans
In Podium Dans komen choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen aan het woord. Iedere aflevering staat één gast centraal. De meest recente voorstelling is het aanknopingspunt voor verdieping en reflectie op de dans in zal zijn verschijningsvormen. Een interview wordt afgewisseld met fragmenten uit eerdere voorstellingen, documentaires, reportages en dansfilms gerelateerd aan de desbetreffende gast.

Serie 5 van Podium Dans is iedere Maandagavond te zien rond 22:00 uur op NPO 2 Extra. Hieronder een overzicht met de aankomende afleveringen:

Nita Liem - 9 november om 22:20 uur 

Nita Liem is choreograaf en theatermaker. Samen met dramaturg Bart Deus richtte zij in 2000 het dansgezelschap Don't Hit Mama op. Don’t Hit Mama maakt danstheater, veelal voor jongeren, met dansers en makers uit binnen en buitenland. Don’t Hit Mama haalt haar inspiratie uit de clubdans van Amerika en Afrika.
De sociale dansvormen uit die werelddelen zijn de basis voor alle urban
dansstijlen van nu. Afgelopen jaren werkte de groep in Nederland, maar ook in Zuid-Afrika, New York, Washington en Senegal. Dit jaar bestaat Don’t Hit mama 20 jaar.

Nils Christe - 16 november om 22:00 uur 

De Nederlandse choreograaf Nils Christe is een echte ‘muziekchoreograaf’.Hij werkt zijn muziek tot de laatste noot uit. Het resultaat van die studie is voor iedereen zichtbaar, want in zijn werk lijkt geen pas, sprong of armbeweging willekeurig. De 72 jarige Christe heeft een rijke achtergrond in de danswereld. zo was hij 15 jaar een gezichtsbepalende danser bij het Nederlands danstheater en was hij ruime tijd artistiek leider van het Scapino ballet. Als choreograaf werkte hij met 68 gezelschappen in 25 landen Podium Dans zoekt hem op bij dansgezelschap Introdans in Arnhem.

Sabine Molenaar - 23 november 22:00 uur

De Nederlandse Sabine Molenaar woont in Brussel. In 2012 richtte zij haar eigen productiehuis Sandman op.Sandman werkt cross-disciplinair en creëert zowel performances als films. Sabine maakt beeldrijke voorstellingen waarin ze personages laat transformeren en waarin de associatieve logica van het dromen regeert. Met haar lenige ledematen en halsbrekende stunts lijkt ze soms net een slangenmens. Het lichaam, is haar gereedschap en het geeft haar personages diepgang en zeggingskracht. Podium Dans zoekt haar op in Antwerpen

Emily Monar - 30 november 22:00 uur 

Emily Monar is sinds dit najaar de nieuwe artistiek leider van het Nederlands Danstheater. Emily neemt de plaats in van Paul Lightfoot die zich na negen jaar leiderschap meer gaat wijden aan choreografie.Molnar is één van Canada’s meest geprezen danskunstenaars. Ze danste onder andere bij het Nationale Ballet van Canada, en bij het Frankfurt Ballet onder leiding van William ForsytheMolnar maakte als choreograaf verschillende werken en was van 2009 tot augustus 2020 artistiek directeur van het British Columbia Ballet in Canada. Podium dans zoekt haar op in Den Haag.

Peter Leung - 7 december om 22:00 uur 

De in Amsterdam woonachtige Brit Peter Leung beëindigde zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet in 2016. Naast zijn dansopleiding studeerde hij film en fotografie in New York en Londen. Met regelmaat creëert hij werk voor internationale festivals, televisie, film, musea en maakte hij videoclips voor muziek artiestenIn augustus 2016 choreografeerde Leung Night Fall voor Het Nationale Ballet, het eerste virtual reality ballet ter wereld dat door journalisten werd geprezen "als een sleutelmoment in de dansgeschiedenis". Sinds januari 2017 is Peter als young creative associate verbonden aan Het Nationale Ballet.

Een vimeo overzicht van alle Podium Dans uitzendingen vind je hier

Bekijk hier de aflevering uit Podium Dans met Cecilia Moisio. Haar Virtual Residency ging in première tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal. 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door: