De afgelopen jaren heeft Festival de Nederlandse Dansdagen een samenwerking opgezet met Cinedans (internationaal dans-, film-en mediafestival in Amsterdam) en Lumière (filmtheater in Maastricht). Ook dit jaar presenteren we gezamenlijk een aantal prachtige dansfilms. Van blockbusters, korte films tot documentaires.Online te bekijken tijdens het festivalen in sommige gevallen met een live nagesprek met de maker. Zo geniet je thuis, vanaf de bank, van de meest intieme, spraakmakende en spectaculaire dansfilms.

Bekijk bijvoorbeeld de dit jaar uitgekomen rolprent van regisseur Boaz Yakin, Aviva. In de film volgen we het woelige huwelijk van Eden en Aviva, die worstelen met hun gevoelens, hun sekse en met het leven. Het verhaal voltrekt zich in een spannende mix van traditionele filmbeelden en expressieve dansscènes. Bijzonder daarbij is dat elk van de twee hoofdpersonen wordt gespeeld door zowel een man als een vrouw. 

Een deel van het aanbod bestaat uit niet eerder vertoonde films. Zoals Gat, een nieuwe korte film van Thomas Bos, 155. Gat gaat over beweging, over lichamen en over gevoel. Het gaat over wat je niet ziet, maar wat je voelt. Van Harrie Verbeek gaat My own worst enemy tijdens NDD Digitaal in première. Op weg naar een doel maak je verschillende stappen. Vaak ben je in gevecht met jezelf. Maar het is de meest onvoorspelbare zet die je eigen ergste vijand verslaat. Vind de perfecte balans tussen lichaam en geest voor de ultieme focus. 

Verder staan op het programma: Dancing on a volcano van regisseur/choreograaf Jacqueline Kooter, It starts with a (heart)beat van regisseur Mikki Sindhunataen choreograaf Lucinda Wessels, From the streets to the seats van regisseurs Florian Brunneren Constantin Trommlitz, choreografen Robert Villedieuen Zino Schat  en Leather van Thomas Bos, 155.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door: