dansWEB

Een belangrijk onderdeel van de missie van de Nederlandse Dansdagen is de samenleving met dans in beweging te brengen rondom maatschappelijke thema’s. Om deze missie uit te dragen en kracht bij te zetten heeft ND samen met een breed netwerk aan partners dansWEB ontwikkeld.

De kracht van dans

Het doel van dansWEB is om iedereen toegang tot dans te geven. Vooral groepen voor wie toegang tot dans niet zelfsprekend is en waarvoor de kracht van dans een positief effect kan hebben. Iedereen kan via dansWEB in beweging komen op een manier die bij hem of haar past. Omdat dans en beweging ieder mens plezier kunnen geven. Omdat ze je bewust maken van je lijf en wat dat allemaal kan. Omdat je lijf soms kan vertellen wat je niet in woorden kunt vangen.

Met dansWEB laten we ouderen, mensen met een beperking en kinderen en jongeren in het speciaal onderwijs de kracht van dans zelf ervaren, als communicatiemiddel en instrument om je te uiten. Als kennismaking met dans óf als verdieping van de danservaring activeren we zo diverse gemeenschappen in Maastricht.

Muzikanten, spelers, verzorgers en mensen uit het woonzorgcentrum dansen hand in hand met elkaar en worden aangemoedigd door enkele andere bewoners.

De kracht van samenwerking

We bundelen de krachten met de ouderenzorgkoepels Envida en SevagramCultuurmakers MaastrichtStichting Adelante en Villa PiP en (speciaal) onderwijsspecialisten van de Maasgouw (Adelante) en Kaleidoscoop als verbinder naar het Zuid-Limburgse onderwijs. Daarnaast werken we met een aantal dansgezelschappen met een specialisatie in het werken met ouderen, met mensen met een beperking of met kinderen. De ervaring van PRA MuziektheaterDADOdans en SALLY Dansgezelschap Maastricht is van grote waarde binnen dansWEB. Andere dansinhoudelijke partners zijn verschillende dansvakopleidingen.

Met deze partners stellen we alle deelnemers in staat om mee te doen op een manier die bij hen past. Daartoe vinden er allerlei activiteiten plaats in hun eigen omgeving. Zoals bijvoorbeeld zorgcentra, speciaal onderwijsinstellingen of locaties voor ouderenzorg. Hier maakt dansWEB warming-ups, danscafés, workshops en voorstellingen mogelijk. Deelnemers spelen een actieve rol als kijker, deelnemer en maker, online en offline, alleen of met elkaar. Niemand hoeft stil te staan of zitten. Alles gebeurt onder begeleiding van professionals uit dans, zorg en speciaal onderwijs.