Home Nieuws

Nieuwe jeugddansprijs


30 September 2021

In 2020 initieerde het complete jeugddansveld een gesprek over hoe erkenning te geven aan het groeiende belang van jeugddans. De wens om een prijs hiervoor in het leven te roepen leefde al langer. In 2022 is het dan eindelijk zover.

Er kwamen vele enthousiaste reacties, waarbij acht personen zich bereid verklaarden om in een initiërende werkgroep plaats te nemen. Dit zijn: Peter van der Hoop (STIP Theaterproducties), Hildegard Draaijer (DOX), Andreas Denk (Plan D), Stefan Ernst (SALLY Dansgezelschap Maastricht), Gaia Gonelli (Dadodans), René Geerlings (MAAS Theater en Dans), Wies Bloemen (Danstheater AYA) en Lonneke van Leth (Lonneke van Leth Dans). 
De Nederlandse Dansdagen neemt als mede-initiatiefnemer een beherende rol in en biedt een platform voor het opzetten en uitreiken van de prijs.

Het groeiende belang van een jeugddansprijs
Het jeugddansveld en de jeugddans is levendiger, groter en relevanter dan ooit. De creatie van een jeugddansprijs is dan ook al enige tijd in de maak. In 2016 organiseerde de Nederlandse Dansdagen een eerste gesprek tussen collega’s die werkzaam zijn binnen de jeugddans. Een van de resultaten daarvan was de brandbrief aan de minister met daarin een duidelijke oproep tot terugkeer in de basisinfrastructuur voor jeugddansgezelschappen. Ook werd destijds gesproken over de al sinds 2004 geuite wens om een prijs voor de jeugddans te creëren. Daaropvolgend is in 2017 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek in het leven geroepen, om direct vanuit het festival een impuls te geven aan de ontwikkeling van jonge en nieuwe makers in de jeugddans. In 2022 wordt nu eindelijk een “eigen” prijs voor jeugddansproducties en jeugddansers uitgereikt.

De nieuwe jeugddansprijs
De nieuwe prijs heeft betrekking op voorstellingen met een doelpubliek van 0 tot 18 jaar. De eerste prijzen zullen worden uitgereikt tijdens de 25e editie van de Nederlandse Dansdagen in oktober 2022, wederom tijdens het Gala van de Nederlandse Dans. De nominaties zullen worden bekend gemaakt in mei, met de mogelijkheid van een na-nominatie voor de voorstellingen die in de zomerfestivals uitkomen.
Er zullen twee prijzen worden uitgereikt; een voor meest indrukwekkende productie en een voor meest indrukwekkende prestatie. Het gaat om een erkenningsprijs voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen van de jeugddans.

Nominatiecriteria
Alleen professionele voorstellingen die worden aangemeld komen voor beoordeling in aanmerking. Hierbij worden expliciet autodidactische makers en inclusieprojecten inbegrepen. Elke producent kan maximaal twee voorstellingen per jaar aanmelden. Een voorstelling moet minstens 10 keer gespeeld worden, zodat de jury gelegenheid heeft hem te beoordelen.

De naam bepaal jij!
Voor het bedenken van een passende naam doen we een oproep aan de dansliefhebbers en dansprofessionals. Heb je al creatieve ideeën? Laat het hier weten.
 

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof