Home Nieuws

Het verhaal van Milena Sidorova


18 Augustus 2022

Voor de Nederlandse Dansdagen campagne 2022 hebben we met een aantal prachtige dansers en choreografen mogen samenwerking. De beelden zijn sterk maar de passie nog veel sterker. Daarom laten we de stem van onze ambassadeurs graag aan jou horen.  Vandaag het verhaal van Milena Siderova. De Oekraïens-Nederlandse danseres en choreograaf, heeft al meer dan 25 werken gecreëerd. Dans is niet weg te denken uit haar leven:

Hugo Thomassen

Wat betekend dans voor jou?

Dans is niet alleen mijn passie of beroep - het is mijn moedertaal. Ik danste en trad op toen ik nog maar 3 jaar oud was en maakte dansstukken sinds ik 13 was. Dans is een universele taal die het mogelijk maakt om complexe emoties over te brengen die niet door woorden alleen kunnen worden vastgelegd.

Kan je het gevoel dat dansen je geeft omschrijven?

Een paar dansbewegingen kunnen een betekenis geven van duizend woorden, en in een paar minuten dans kan het publiek iemands leven in zijn geheel volgen. Dat toont de kracht van dans.

Wat is jouw perspectief op dans?

Als ik choreografieën maak, ligt de focus vooral op de beleving van het publiek. Ik concentreer me niet op een bericht dat ik wil overbrengen - of niet alleen dat. Ik laat het stuk 'evolueren' tijdens het repetitieproces, en de boodschap evolueert vaak ook, waardoor de dans wordt getransformeerd in iets dat ik vanaf het begin niet had kunnen plannen, en me meeneemt op een reis samen met het publiek.

Wat is de boodschap die je wilt overbrengen met dans?

En het eindresultaat is hopelijk iets dat het publiek in zichzelf of in hun levensreis zal herkennen.

 

Dans heeft mijn leven zeker veranderd.

De Nederlandse Dansdagen worden mogelijk gemaakt door:

Partner Minocw Partner - Provincie Limburg Partner - Gemeente Maastricht elisabeth strouven fonds logo staand Partner - Fonds 21 logo Vrienden Loterij fonds logo kunstbende21 Partner Cultuurmakers Maastricht Partner Kanunnik Salden nieuwenhof Partner stichting Clemens Prins Bernhard Cultuurfonds logo Partner - Vrienden van de NDD Partner - Zwaan Partner - Proeftuin Dans Partner - Theater aan het Vrijthof